У вівторок, 21 травня, Європейська комісія анонсувала першу виплату надприбутків від користування замороженими активами Росії на території Євросоюзу в липні 2024 року.

Про це повідомляє пресслужба Єврокомісії.

Віце-голова Європейської комісії Валдіс Домбровскіс привітав офіційне рішення Ради Євросоюзу і додав, що швидкість у цьому питанні залишається ключовим фактором.

Відео дня Читайте також: Петро Олещук Петро Олещук Чи вирішать у ЄС, що робити із замороженими активами РФ

«Швидкість залишається ключовим фактором, і Комісія продовжить докладати всіх зусиль, щоб перший платіж було здійснено вже в липні», — додав він.

Рішення щодо активів Росії набуде чинності після публікації в Офіційному журналі ЄС.

«Ресурси (з активів Росії. — Ред.) будуть доступні для підтримки України, починаючи з липня 2024 року, з виплатами двічі на рік», — ідеться в повідомленні.

Очікується, що 2024 року всі отримані кошти з російських активів Євросоюз спрямує в програму Ukraine Facility, яка передбачає надання Україні економічної допомоги протягом чотирьох років. Йдеться про 2,5−3 мільярди євро.

Конфіскація російських активів — що відомо

24 січня Комітет з міжнародних відносин Сенату США схвалив законопроєкт, який допоможе конфіскувати російські активи і передавати їх Україні для того, щоб відновлювати інфраструктуру.

До цього держсекретар США Ентоні Блінкен заявляв, що його країна спільно з ЄС розглядає правові повноваження, щоб спрямувати 300 мільярдів доларів російських активів на відновлення та інші потреби України.

Читайте також:
Арсеній Яценюк наголосив, що для конфіскації російських активів є правова основа (Фото:Kyiv Security Forum via X) Заморожені російські активи повинні бути повністю конфісковані і передані Україні — Яценюк

Президент України Володимир Зеленський заявляв, що контури рішень, необхідних для передання Україні заморожених російських активів, уже готуються.

20 квітня законопроєкт № 8038 про передачу Україні заморожених активів Росії набрав необхідну кількість голосів для ухвалення Палатою представників США. Україна в рамках цієї процедури може отримати майже вісім мільярдів доларів. Тепер законопроект має схвалити Сенат США.

8 травня посли країн Євросоюзу загалом погодили передачу на підтримку України доходів від заморожених російських активів.

Редактор: Євгеній Василенко Читати далі