25-річний Валерій Покотило з Вінниччини підписав контракт на службу в ЗСУ за рік до початку великої війни, тому 24 лютого 2022 року був одним з перших, хто став на оборону України.

Валерій став навідником мінометної батареї у 14-й бригаді Нацгвардії Червона калина. Важке поранення отримав за чотири дні до нового 2024 року на Запорізькому напрямку, розповіли у Національному реабілітаційному центрі UNBROKEN Ukraine.

Відео дня

Ворожий снаряд розірвався біля захисника, уламки потрапили у праву ногу та праву руку Покотило: «Побачив як з ноги витікає маленьким фонтанчиком кров та свою кістку. У той момент я взагалі не відчував болю. Швидко зреагував і на адреналіні побіг до бліндажа, що був в 100 метрах від моєї позиції», — пригадує доленосний день Валерій.

Аби батьки не дізналися про важке поранення, захисник зателефонував їм та привітав з прийдешнім святом. Покотило сказав, що відправляється на позицію, тому саме у новий рік не зможе їх привітати, хоча насправді в цей час захисник був у лікарні.

UNBROKEN Ukraine Фото: UNBROKEN Ukraine

Про поранення сина батьки дізналися через тиждень, коли його перевели до Вінниці на лікування. Загалом Валерій переніс понад десять операцій. Після цього військового направили до Львову.

Читайте також: «Не прожив би і місяця». Львівські лікарі пересадили серце захиснику, який на фронті отримав поранення

«Спочатку він потрапляє до хірургів, які забирають на його руці шпицю апарату зовнішньої фіксації, аби звільнити кисть для занять. Тож ледь не з першого дня перебування у Центрі з Валерієм починають займатися фізичні терапевти. Спершу навчають пацієнта користуватися кріслом колісним. Потім — ставлять на милиці та паралельно за допомогою ортезу та мануальних технік розробляють знерухомлену стопу. Вже за місяць реабілітаційних вправ Валерій повністю став на ноги», — зазначили у реабілітаційному центрі.

UNBROKEN Ukraine Фото: UNBROKEN Ukraine

З рукою ситуація виявилася гіршою. Рубець, що утворився на місці поранення, скував нерв, який відповідає за чутливість, згинання та розгинання пальців.

UNBROKEN Ukraine Фото: UNBROKEN Ukraine

«Аби відновити функцію кисті, хірурги Лікарні Святого Луки Першого медоб'єднання Львова днями виконали Валерію ортопедичні операції на сухожильному апараті. Серед них — опонентпластика першого пальця. Аби відновити функцію захвату, лікарі розшили рубець та звільнили серединний нерв. Біль після операції поступово минає і Валерій уже починає розпрацьовувати пальці. Крім цього, в подальшому на військового чекає встановлення нейростимулятора, що має пришвидшити відновлення чутливості й функції кисті», — зазначили у центрі.

UNBROKEN Ukraine Фото: UNBROKEN Ukraine

Після повного одужання Валерій прагне повнернутися до військової справи. І в разі, якщо він не зможе тримати в руці зброю, Покотило планує передавати свій артилерійський досвід.

Редактор: Каріна Пасічник Читати далі