Автор: Максим Бутченко

Михайло Крутіхін, аналітик ринку нафти і газу, пояснив NV, чому газопровід «Сила Сибіру» став слабкістю Кремля.

Російський газ не потрібен Китаю — про це Пекін попередив Москву. При цьому відсутність ринків збуту призведе до того, що експорт «блакитного палива» з РФ помре.

Відео дня

Таке пояснення нафтогазового експерта Михайла Крутіхіна NV навів у статті «Податок на війну. Як Путін „доїть“ своїх нафтовиків і чому з газовиками цей фокус уже не пройде».

Крутіхін каже, що між Росією і Китаєм укладено контракт на постачання додатково 10 млрд кубометрів газу. У документі дата не позначена, але для його виконання необхідне дороге будівництво газопроводу з Ямальського півострова (північ західного Сибіру). При цьому і газопровід Сила Сибіру-1, який поставляє по 38 млрд кубів газу до Китаю зі східного Сибіру, не зможе качати «блакитне паливо» з цих родовищ обумовлені 30 років, — і йому теж буде необхідне підживлення з Ямалу. Тому Москва так завзято просувала ідею «Сили Сибіру-2» — щоб побудувати коштом китайців довгий ямалський газопровід і забезпечити себе контрактами на постачання газу на кілька десятиліть.

«Але китайці попередили[Путіна]: досить вам заводити розмови про цей новий газопровід, нам він абсолютно не потрібен, — пояснив Крутіхін. — Я дивлюся всі китайські баланси щодо газу: там абсолютно не потрібен газ. Навіть за нульовою ціною китайцям він не потрібен».

Експерт припускає, що Газпром усе-таки буде змушений побудувати російською територією газопровід із Ямалу, витративши на це величезні гроші.

«Це дуже добре для України, — нехай гроші розікрадуть при будівництві цього газопроводу, замість того, щоб вони фінансували війну», — запевняє Крутіхін.

Він вважає, що в підсумку російський газовий експорт скоротиться, і Газпром буде зосереджений на внутрішніх споживачах. При цьому частково газ, — близько 20 млрд кубометрів на рік — росіяни постачатимуть до Казахстану та Узбекистану. Цим країнам бракує власного «блакитного палива», бо там набула розвитку газохімічна галузь і йде експорт до Китаю.

«Але інших споживачів газу (для Газпрому) ми не бачимо. Усі ці розмови про те, що російський газ може піти в Індію через якісь дивні маршрути, не відповідають дійсності», — завершує Крутіхін.

Читати далі