Православна церква України просить Вселенського Патріарха Варфоломія звернутись до московського патріарха Кирила Гундяєва з вимогою публічно відректись від ідеології «русского міра», прихильником якої він є. Відповідний лист був ухвалений на Архієрейському Соборі ПЦУ в суботу, 11 травня.

Як зазначається в листі, богословські академії ПЦУ проаналізували "наказ" Сьогодення та майбутнє русского міра так званого Всесвітнього російського народного собору. Ця організація працює під егідою РПЦ та очолюється російським патріархом, повідомляють у ПЦУ.

Відео дня

У документах «собору» російська агресія проти України названа як «священна війна». Зазначається, що ці документи офіційно поширені сторінками РПЦ.

Читайте також: Брайан Меффорд Брайан Меффорд Путін оголосив Україні через церкву «священну війну». Що за цим стоїть

Виходячи з «наказу», Україна нібито не може бути самостійною державою, українців та білорусів як окремих народів не існує, а Росія є «духовною цивілізацією», яка бореться зі «світовим злом Заходу», зазначають у ПЦУ.

Як зауважується в листі, ідеологія «русского міра» визначається як така, що «віддаляється від християнського віровчення». Окрім цього, московське православ’я культивує Російську державу, де на перший план висуваються «досягнення агресивних завдань» російського керівництва, вважають в українській церкві.

У ПЦУ роблять висновок, що «русский мір» є загрозою не лише всьому християнству, але й людству загалом.

Церква просить Вселенського Патріарха та Священний Синод звернутись до Кирила Гундяєва з вимогою публічно відректись від «русского міра» та відкликати «наказ», що містить елементи ідеології.

Редактор: Катерина Шпак Читати далі