Папа Римський Франциск начебто наказав італійським єпископам не дозволяти представникам ЛГБТ-спільноти навчатися на священників та вжив гомофобну образу під час закритої зустрічі 20 травня.

Про це повідомляють La Repubblica та Corriere della Sera, посилаючись на джерела, які були присутні на зустрічі.

Як зазначається в італійських газетах, Папа сказав, що в деяких семінаріях є «frociaggine», що в перекладі означає образливе слово стосовно геїв.

Відео дня

Деякі єпископи пояснили Corriere, що італійська мова не є рідною мовою Франциска і він міг не знати, наскільки образливим є сказане ним слово в італійській мові.

Як пише CNN, у 2005 році Ватикан постановив, що церква не може дозволити висвячення геїв або чоловіків з «глибоко вкоріненими гомосексуальними нахилами». Папа Франциск підтримав це рішення у 2016 році.

Водночас, як повідомляє CNN, під час свого понтифікату Папа намагався «пом’якшити» підхід до ЛГБТК+ католиків. На запитання про геїв-священників Франциск казав: «Хто я такий, щоб судити?».

Читайте також: Ватикан назвав гендерну теорію і сурогатне материнство «загрозами людській гідності»

Джерело, близьке до Папи, повідомило CNN, що слова Франциска «можна зрозуміти», оскільки в семінаріях панує «гей-клімат».

У Ватикані перепросили за образливі слова щодо представників ЛГБТ-спільноти, повідомляє Reuters.
Прессекретар Ватикану Маттео Бруні зазначив, що Папа просить вибачення в тих, почувався ображеним.

Ставлення Ватикана до ЛГБТ-спільноти

У 2020 році Папа Римський Франциск підтримав одностатеві союзи, заявивши, що представники ЛГБТ-спільноти є «дітьми Божими і мають право на сім'ю».

У листопаді 2023 року Ватикан дозволив транссексуальним людям бути хрещеними батьками на римо-католицьких хрещеннях і свідками на вінчаннях, а також приймати хрещення.

18 грудня Ватикан затвердив постанову, яка дозволила римо-католицьким священникам благословляти одностатеві пари. У постанові зазначалось, що благословення таких пар не є схваленням одностатевих шлюбів, але стане знаком того, що Бог приймає всіх.

Редактор: Катерина Шпак Читати далі