У середу, 1 травня, Боруссія і ПСЖ зійдуться в півфіналі Ліги чемпіонів з футболу. Перший матч між командами відбудеться в Німеччині на стадіоні Дортмунда.

NV.ua розповідає про головні інтриги та сюжети протистояння.

Читайте також: Претендує на чотири трофеї в сезоні. ПСЖ втретє поспіль став чемпіоном Франції

Як Боруссія та ПСЖ дійшли до фіналу

Боруссія та ПСЖ потрапили в один квартет на стартовому етапі ЛЧ. Окрім них, учасниками справжньої «групи смерті» стали Мілан і Ньюкасл.

Фаворитом групи вважався ПСЖ, однак з першого місця у плей-оф вийшла Боруссія. Дортмундці гарантували собі місце в 1/8 фіналу ще за підсумками п’яти матчів. Натомість парижани вийшли у плей-оф лише в заключному турі, зігравши внічию саме з Боруссією (1:1; перший матч виграли французи — 2:0).

Відео дня

На старті плей-оф Боруссія пройшла ПСВ (3:1 за підсумками двох матчів), а в чвертьфіналі перемогла Атлетіко з рахунком 4:2 вдома після поразки 1:2 на виїзді. Натомість ПСЖ в 1/8 фіналу здолав Реал Сосьєдад (4:1 у протистоянні), після чого також здійснив камбек у наступному раунді: розгромив Барселону у матчі відповіді 4:1 після домашньої поразки 2:3.

У якому стані півфіналісти

Боруссія проводить нерівний сезон. У чемпіонаті Німеччини команда Едіна Терзича за три тури до фінішу йде лише на п’ятому місці, якого, утім, за новими правилами повинно вистачити для виходу в ЛЧ. У єврокубковому турнірі дортмундці виступають набагато яскравіше, ніж у Бундеслігі: вони вперше з 2013 року дійшли до півфіналу.

ПСЖ також не надто впевнено розпочав дебютний сезон під керівництвом головного тренера Луїса Енріке, про що, зокрема, свідчить нестабільний виступ команди у групі ЛЧ, де вона випередила Мілан лише за додатковими показниками. Проте у другій частині сезону парижани заграли краще: вже достроково стали чемпіонами Франції, вийшли у фінал Кубка країни і претендують на «требл» за підсумками сезону — наступним кроком у цьому напряму стане перемога над Боруссією.

Історія протистояння

Боруссія та ПСЖ окрім матчів на груповому етапі цього сезону зустрічались в ЛЧ у 2020 році, на стадії 1/8 фіналу. Тоді Дортмунд виграв перший матч 2:1 завдяки дублю Ерлінга Голанда. Однак у наступний раунд зрештою пройшов ПСЖ: у другому поєдинку в Парижі французи виграли 2:0.

https://www.youtube.com/watch?v=mYb-Z5M0c9Q

Хто головні зірки протистояння

Боруссія — Юліан Брандт. Після трансферів Ерлінга Голанда та Джуда Беллінгема та через старіння Марко Ройса у Боруссії не залишилось надяскравих зірок. Головним творцем в атаці команди наразі є універсальний Юліан Брандт, який набрав 17 очок (6+11) за системою гол+пас у Бундеслізі, а також двічі забив в ЛЧ, зокрема у ворота Атлетіко в чвертьфіналі. Саме від Брандта залежатиме рівень креативу Боруссії біля воріт ПСЖ.

Читайте також: Забив своїй колишній команді. Названо найкращого гравця тижня в Лізі чемпіонів — відео

ПСЖ — Кіліан Мбаппе. Зірковий форвард майже гарантовано проводить останній сезон у Парижі — у ЗМІ пишуть, що він фактично вже підписав контракт з Реалом. Наостанок Мбаппе спробує таки виграти Лігу чемпіонів з ПСЖ. У цьому сезоні у Кіліана вже 8 голів у турнірі — він очолює гонку бомбардирів.

Що кажуть тренери

Едін Терзич: «На груповому етапі ми побачили суттєво іншу гру від Парижа на нашому стадіоні [у порівнянні з першим матчем]. Це був дуже відкритий матч, в якому ми були трохи ближчими до перемоги. Париж зараз на піку свого розвитку, і ми повинні краще зіграти, ніж тоди. Ми впевнені, що покажемо прогрес. Думаю, що кожен суперник прагне зупинити Кіліана Мбаппе, але це не завжди спрацьовує. Треба готуватися до всього».

Читайте також: Суперкомп’ютер спрогнозував переможця Ліги чемпіонів у цьому сезоні

Луїс Енріке: «Залишився місяць до кінця сезону, і ми все ще можемо виграти всі чотири змагання. Ми повинні добре керувати своїми емоціями і не сприймати тиск як загрозу. Це прекрасна річ — насолоджуватися особливим матчем на унікальному стадіоні в Європі і мати можливість вийти у фінал для наших уболівальників. Це буде дуже гарне шоу».

Орієнтовні склади

Боруссія: Кобель — Рюерсон, Гуммельс, Шлоттербек, Маатсен — Забітцер, Джан — Санчо, Брандт, Адеємі — Фулькруг.

ПСЖ: Доннарумма — Хакімі, Маркіньйос, Ернандес, Мендеш — Заїр-Емері, Вітінья, Фабіан Руїс — Дембеле, Барколя, Мбаппе.

Коли і де дивитись матч

Перший матч Боруссії та ПСЖ відбудеться у середу, 1 травня, початок — о 22:00 за Києвом. В Україні гру транслюватиме медіасервіс MEGOGO.

Читати далі