Президент Центру глобалістики Стратегія ХХІ Михайло Гончар в інтерв'ю Radio NV висловив думку, що організована евакуація з Харкова через російські атаки посіяла б панічні настрої, а Росія може на її тлі посилити удари по місту.

В ефірі Radio NV Гончан нагадав, що в Харкові живе близько мільйона людей і місто стало прихистком для багатьох людей, які виїхали з окупованих територій.

https://www.youtube.com/watch?v=Zq7GNfk5pHU&t=5s

«Питання тут стоїть, як і в чисельності населення, яке підлягає евакуації, так і в спроможності забезпечити цю евакуацію за таких обставин», — заявив експерт, коментуючи можливість евакуації з Харкова.

Відео дня Читайте також:
Наслідки російйської атаки на Харків 7 квітня 2024 року (Фото:REUTERS/Vyacheslav Madiyevskyy) Кремль хоче зробити Харків непридатним для життя — The Economist

Він також висловив думку, що мешканці Харкова віддають перевагу тому, щоб продовжувати там жити, а хто мав таке бажання, вже евакуювався.

«Звісно, що удари будуть продовжуватися, і влада не може ігнорувати, жертвувати життям людей. Але з іншого боку, дати зелене світло евакуації, зробити організовану евакуацію, це означає посіяти також панічні настрої і додаткову невпевненість в тому, що місто буде захищене. На це ворог і розраховує. І це ще більше інтенсифікує його удари по Харкову і прилеглій зоні», — сказав експерт.

Фейки росіян про евакуацію з Харкова

На тлі посилення обстрілів Харкова та нового російського наступу у Харківській області російські окупанти кілька разів поширювали фейки про евакуацію з міста.

Читайте також:
Район Харкова Салтівка, 16 травня 2024 року (Фото:REUTERS/Valentyn Ogirenko) «Ніхто не тікає». Що відбувається в Харкові після того, як Росія почала новий наступ, перейшовши кордон — репортаж CNN

15 травня в МВС України заявили, що окупанти поширюють фейкові повідомлення від імені ДСНС України із закликами евакуюватися з міста Харкова в більш безпечне місце, щоб посіяти паніку серед населення.

26 квітня Харківська ОВА спростувала фейки окупантів про евакуацію владних установ і родин військових із Харкова, поширені у соціальних мережах.

На початку квітня у Міністерстві внутрішніх справ спростували інформацію про евакуацію населення з Харкова та околиць через нібито «оточення міста російськими окупантами».

Редактор: Анастасія Одінцова Читати далі