«Орбан шокований». Що могло стало причиною замаху на Фіцо і хто хоче скористатися ситуацією — аналітик

Автор: Юлія Петрова

Заступник виконавчого директора аналітичного центру Українська призма Сергій Герасимчук в ефірі Radio NV розповів, які є версії замаху на прем'єра Словаччини Роберта Фіцо, крім офіційно озвученої урядом, та хто буде маніпулювати цією ситуацією.

Сергій Герасимчук

Заступник виконавчого директора аналітичного центру Українська призма

Я не маю достатньо інформації, щоб говорити про якісь конкретні версії [замаху на Фіцо]. Я можу радше обговорювати версії, які зараз циркулюють в інформаційному просторі.

Відео дня

Перше: ми маємо вже офіційні заяви від уряду Словаччини про те, що замах вчинили з політичних мотивів. У мережі так само поширюється відео, де сам чоловік, який вчинив замах, 71-річний словацький письменник [Юрай Цинтула], каже про те, що він зробив це через те, що не погоджується з політикою уряду.

Читайте також:
Роберт Фіцо (Фото:REUTERS/Nadja Wohlleben) Пострілами у Фіцо знято ще одне табу в Словаччині — Politico

Серед інших версій, особливо це поширено у словацькому сегменті соціальних медіа, також є припущення про те, що це може бути відлунням бізнес-зв'язків Роберта Фіцо з мафіозними структурами. Тому що ми пригадуємо, що свого часу Роберт Фіцо, його уряд, подавав у відставку після вбивства словацького журналіста [Яна] Куцяка у Братиславі та його дівчини. [Був] медіарезонанс через те, що він розслідував саме зв’язки уряду Роберта Фіцо з мафією.

Теж маємо ще й низку версій, які запустила і активно обсмоктує Росія. Це версія про те, що і гіпотетично за цим можуть стояти українські спецслужби. Тут ми бачимо вже прямий спосіб скористатися ситуації.

Щоправда, такий самий спосіб ми бачимо і у самій Словаччині [скористатися ситуацією]. Тому що, якщо подивитися на політичний розклад у Словаччині, то ми бачимо, що від моменту обрання Роберта Фіцо прем'єр-міністром і особливо після того, як його соратник по коаліції [Петер] Пеллегріні був обраний президентом, опозиція згуртувалася, і проводить регулярні масові протести проти його політики. А ця політика полягає у згортанні антикорупційних реформ, у домінуванні в інформаційному просторі, включно з реформами громадських медіа, тож опозиція виступала категорично проти цього. Разом з тим, після злочину, який був вчинено, очевидно, що атакувати політика, який прикутий до ліжка, який бореться за життя, виглядає щонайменше неетично.

Читайте також: «Може стати новим Орбаном». З яких причин вчинили замах на Фіцо і чи вказує щось на російський слід — Панченко

Другий момент: така атака може стати тригером для того, щоб в Словаччині почали інтенсивніше втілювати безпекові протоколи. Під політикою втілення можливі теж спекуляції на адресу того, що опозицію мають контролювати перед усім, адже злочинець визнав, що він підтримує радше опозицію, ніж чинний уряд.

Росія явно буде маніпулювати цими моментами. Поляризація суспільства, контроль за медіа і відсутність демократичних медіа, економічна нестабільність, — усе це є тим, що спонукає Росію до втручання своїми гібридними методами. І все це є у Словаччині.

Читайте також:
Прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо спілкується з людьми перед інцидентом зі стріляниною, під час якого він був поранений (Фото:REUTERS/Radovan Stoklasa) «РФ оперативно цинічно спекулювала». Терористичних атак проти високопосадовців в Європі не було останні 30 років — Кошель про замах на Фіцо

Ми ще маємо економічну вразливість Словаччини, яка полягає не лише в тому, що вона залежить від Європейського Союзу і є найслабшою в єврозоні, а й тому, що без доступу до фондів Євросоюзу в Словаччини будуть суттєві економічно проблеми. А якби так звані реформи Фіцо надалі втілювалися, то очевидно, що Європейський Союз міг би обмежити цей доступ. Тепер вже це питання теж є предметом для спекуляції і маніпуляції: чи може Європейський Союз звинувачувати прем'єра, який щойно став жертвою замаху. І наскільки етично буде впроваджувати будь-які санкції, якщо він надалі закручуватиме гайки, але робитиме це обґрунтовуючи тим, що він не хоче дати шансу тероризму в битві.

Звісно, це ще можливість для маніпуляції з боку лідерів сусідніх держав.

Очевидно, що Віктор Орбан [прем'єр Угорщини], коли оговтається після шоку (а мені здається, що для нього все-таки шоком була ситуація, яка сталася), почне так само інструменталізувати ситуацію на свою користь. Він почне говорити про те, що прихильників партії миру в Європі почали вбивати, що це становить загрозу і для нього, і інших праворадикальних сил, які виступають проти війни в Україні. Тож це теж треба брати до уваги.

Читайте також: «Фатальний провал служби безпеки»: колишній начальник поліції Словаччини оцінив замах на Фіцо

І ще один наратив, який, очевидно, буде роздмухувати Росія на тлі цієї всієї конспірології, яка процвітає у Словаччині. Може виникнути версія про те, що це втручання Європейського Союзу.

Росія буде зараз просувати абсурдні версії, щоб скористатися ситуацією, коли з не до кінця незрозумілих причин один із громадян Словаччини вчинив замах на словацького прем'єра. І ми маємо купу різних політиків — і в Словаччині, і в Росії — які будуть маніпулювати цим питанням, щоб здобути якісь політичні дивіденди.

Читати далі