Військова операція ЦАХАЛ в місті Рафах на півдні сектора Гази триватиме, поки не буде ліквідовано угруповання ХАМАС або досягнуто угоди про заручників та перемир’я.

Про рішучість Ізраїлю попередив міністр оборони країни Йоав Галант, пише The Times of Israel.

«Вчора я віддав наказ ЦАХАЛ увійти в район Рафаха, захопити пункт перетину кордону і виконувати свої завдання. Ця операція триватиме доти, доки ми не ліквідуємо ХАМАС в районі Рафаха і в усьому секторі Газа, або доки не повернеться перший заручник», — сказав Галант.

Відео дня

Він додав, що Ізраїль готовий йти на компроміси задля звільнення заручників, але якщо такої можливості не буде, ЦАХАЛ «поглибить» операцію — і вона відбуватиметься по всьому сектору Гази.

«ХАМАС розуміє лише силу, тому ми посилимо наші дії, і військовий тиск призведе до того, що ми розгромимо організацію ХАМАС», — пояснив міністр.

Наступ Ізраїлю на Рафах — що відомо

Рафах — місто в південній частині сектору Газа на кордоні з Єгиптом, яке Ізраїль називає «останньою твердинею» ХАМАС. Наразі там перебувають понад мільйон цивільних мешканців, здебільшого — біженці з північної та центральної частин Гази, які залишили свої домівки під час операції ЦАХАЛ протягом минулих місяців.

Через велику кількість цивільних США та деякі інші країни побоюються, що можливий наступ Ізраїлю спричинить велику кількість жертв серед мирного населення.

15 березня Ізраїль схвалив план можливого штурму Рафаха, і в Білому домі заявили, що хотіли б цей план побачити.

Читайте також: Попри вмовляння США. Чому Ізраїль атакував Рафах, що буде із заручниками та хто каже Нетаньягу «йди геть» — бесіда зі Шлеймовичем Читайте також:
Ізраїльський танк маневрує на тлі конфлікту, що триває з угрупованням ХАМАС, недалеко від кордону з Газою. 7 травня 2024 року (Фото:REUTERS/Amir Cohen) «І вам, і нам США викручують руки». На якому тлі Ізраїль розпочав воєнну операцію на півдні сектора Гази, і що буде далі — інтерв'ю NV

17 березня прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху заявив, що Армія оборони Ізраїлю не відмовиться від плану штурмувати Рафах. Він додав, що Ізраїль не залишить цивільних у пастці в Рафаху, коли війська почнуть штурм.

8 квітня Нетаньяху підтвердив, що операція в Рафасі буде, і заявив, що Ізраїль уже має дату початку.

6 травня заявилася інформація, що Ізраїль почав евакуацію цивільного населення з Рафаха. Пізніше того ж дня військовий кабінет Ізраїлю схвалив військову операцію в місті. Незабаром ЦАХАЛ повідомив про точкові удари на сході Рафаха.

У ніч проти вівторка 7 травня заявилася інформація, що танки Армії оборони Ізраїлю увійшли у місто Рафах. Згодом ЦАХАЛ заявив, що взяла під контроль палестинську частину контрольно-пропускного пункту Рафах.

Редактор: Олексій Бочкар Читати далі