Переговори щодо припинення вогню в Газі зайшли в глухий кут через операцію Ізраїлю в місті Рафах, заявив прем'єр-міністр Катару шейх Мухаммед бін Абдулрахман Аль Тані. Про це повідомляє Reuters у вівторок, 14 травня.

«Особливо за останні кілька тижнів ми спостерігали певний імпульс, але, на жаль, ситуація розвивалась в неправильному напрямку, і зараз ми перебуваємо майже в глухому куті. Звичайно, те, що сталося з Рафахом, відкинуло нас назад», — зазначив шейх Мухаммед на економічному форумі в Досі.

Відео дня

Зазначається, що Ізраїльська операція в Рафаху закрила головний пункт пропуску для гуманітарної допомоги на кордоні з Єгиптом. У гуманітарних організаціях вважають, що це погіршило «і без того жахливу ситуацію».

Читайте також: Європа та США роблять недостатньо, аби змусити Ізраїль погодитися на перемир’я в Газі — Ердоган

Агентство Reuters 13 травня повідомляло, що ізраїльські війська просунулися вглиб зруйнованих районів північної околиці Гази. У матеріалі зазначалось, що танки та війська також прорвалися через шосе на півдні до міста Рафах, змусивши цивільне населення терміново покинути свої будинки.

5 травня у столиці Єгипту Каїрі закінчився останній раунд переговорів щодо припинення вогню в секторі Гази. Сторонам не вдалось досягти згоди.
12 травня президент США Джо Байден заявляв, що питання перемир’я між ХАМАС та Ізраїлем знаходиться в руках палестинського угруповання. За його словами, для негайного припинення вогню треба, аби ХАМАС звільнив заручників.

Наступ Ізраїлю на Рафах — що відомо

Рафах — місто в південній частині сектору Гази на кордоні з Єгиптом, яке Ізраїль називає «останньою твердинею» ХАМАС. Наразі там перебувають понад мільйон цивільних мешканців, здебільшого — біженці з північної та центральної частин Гази, які залишили свої домівки під час операції ЦАХАЛ протягом минулих місяців.

Через велику кількість цивільних США та деякі інші країни побоюються, що можливий наступ Ізраїлю спричинить значні жертви серед мирного населення.

Читайте також:
Переміщені палестинці, які втекли з Рафаха перед загрозою штурму, в Хан-Юнісі на півдні сектору Гази, 6 травня 2024 року (Фото:REUTERS/Ramadan Abed) У секторі Гази під обстріл потрапив автомобіль ООН, загинув працівник організації

15 березня Ізраїль схвалив план можливого штурму Рафаха, і в Білому домі заявили, що хотіли б цей план побачити.

6 травня з’явилася інформація, що Ізраїль почав евакуацію цивільного населення з Рафаха. Пізніше того ж дня військовий кабінет Ізраїлю схвалив військову операцію в місті. Незабаром ЦАХАЛ повідомив про точкові удари на сході Рафаха.

У ніч на 7 травня повідомлялося, що танки Армії оборони Ізраїлю увійшли в Рафах. Згодом ЦАХАЛ заявив, що взяв під контроль палестинську частину контрольно-пропускного пункту Рафах.

8 травня президент США Джо Бйаден заявив, що, якщо Ізраїль почне повномасштабний наступ на Рафах, США не постачатимуть ізраїльтянам зброю, яку можна використати в такій операції.

Редактор: Катерина Шпак Читати далі