Автор: Роман Фещенко, Анна Павленко

Том Купер, австрійський військовий аналітик, — про головні завдання головнокомандуючого Олександра Сирського на чолі української армії.

Нині основним завданням для генерал-полковника Олександра Сирського є стабілізація й утримання лінії фронту, уникнення завеликих — і особливо непотрібних — втрат.

Відео дня

Таку думку Тома Купера, австрійського військового аналітика, навів NV у статті «Дисципліна, реалізм і радянщина».

Водночас, Купер вважає, що коли трапляється щось погане, як у випадку зі 115-ю окремою механізованою бригадою, то важливо ще раз перевірити, чому так сталося. «Саме в цьому я сподіваюся побачити найбільше зрушень у ЗСУ в майбутньому», — каже військовий аналітик.

Читайте також:
Дмитро Лазуткін, речник Міноборони України (Фото:Dmytro Lazutkin/Facebook) «Аби військо було повнокровним». У Міноборони відповіли на поширені питання щодо додатку Резерв+, мобілізації людей і автомобілів

Свої надії він пояснює тим, що коли росіяни одночасно проривають лівий і правий фланги бригади й пробивають лінію фронту, і при цьому бригада втрачає до 40 убитими і понад 100 пораненими, то має бути причина, чому підрозділ зазнав таких втрат. «Треба вивчати, чому цю бригаду було там розгорнуто, хто командир, якими були його рішення, як вони виконувалися або не виконувалися — весь ланцюжок відповідальності», — переконує NV Купер.

І повертаючись у бесіді до прецеденту зі 115 ОМБр, висловлює сподівання, що буде проведено офіційне розслідування, яке призведе до серйозної корекції подібних операцій у майбутньому, щоб такі випадки не повторювалися.

За словами західного експерта, у ЗСУ є лише кілька бригад, як-от 3-тя окрема штурмова, де існує порядок заслуховувати звіти усіх підрозділів і обговорювати, чому бригада зазнала втрат, що пішло не так. «Сподіваюся, тепер такий порядок запровадять в усіх бригадах», — ділиться думками аналітик.

Разом із цим він наголошує на необхідності виховувати почуття відповідальності серед командирів, щоб вони відповідали за кожного солдата, оскільки поки ще цього немає, про що засвідчив і випадок зі 115 ОМБр.

«Офіцери повинні відчувати відповідальність за підпорядковані їм війська. Це надзвичайно важливо, — підкреслює Купер. — Вони [офіцери] мають бути разом зі своїми військами на передовій, воювати разом, а не просто сидіти десь у тилу, пити каву й віддавати команди по рації. У сучасній війні це не працює».

Читайте також:
Легкі багі, для яких метпідприємства виготовляють каркаси, а волонтери оснащують автомобільними агрегатами, — швидка й високоманеврова техніка для розвідки та евакуації (Фото:надано виробниками продукції) Залізний захист. Вісім розробок вітчизняних метпідприємств, що можуть допомогти ЗСУ

З огляду на це, австрієць має надію, що під впливом Сирського такий підхід зміниться.

Щодо найбільшого фіаско Головнокомандувача ЗСУ, то за припущенням Купера, це могла б бути втрата контролю над певною ділянкою лінії фронту.

«Втім для людини його рівня це вкрай малоймовірно», — одразу ж відкидає своє припущення військовий експерт.

Свої слова він пояснює тим, що у Сирського налагоджена взаємодія з президентом. І якщо останній каже, що ми маємо втримати Бахмут будь-якою ціною, бо це принесе вкрай негативний розголос, то — це політична вимога. «Але Сирський — реаліст і достатньо досвідчений, аби сказати президенту чи будь-кому з його радників, членам уряду або парламенту України: зараз ми не можемо втримати це місто, ми маємо звідти відійти. Він так і зробив у випадку з Авдіївкою», — аналізує діяльність Сирського на посаді Головкома австрійський спеціаліст.

«І з ЗСУ нічого не сталося, Україна не впала, війська не розбіглися і не кинули зброю, ніхто не капітулював», — підбиває підсумки такого маневру Купер. Навпаки, з огляду на це, на Заході зрозуміли, що ситуація з боєприпасами вкрай складна, і потрібно терміново допомагати.

«Тому я не очікую, що під командуванням Сирського станеться щось страшне. Наразі не можу такого уявити», — запевняє західний експерт.

Читайте також:
На думку Михайла Федорова, розвиток дронів рухатиметься до автономності, щоб у майбутньому безпілотники самостійно виконували задачі (Фото:Міністерство цифрової трансформації України) «Для Заходу це ідеальні випробування». Федоров — про новітні технології в українських дронах і про те, що саме потрібно на фронті

Розмірковуючи щодо найбільшого тріумфу очільника ЗСУ, Купер висловлює думку, що, очевидно, ним було б звільнення всієї України. «Втім, я не впевнений, що це станеться так легко — принаймні не протягом наступних 12 місяців», — вважає аналітик.

А тому каже, що великим досягненням для Сирського буде утримання стабільної лінії фронту, забезпечення достатньо частої ротації військ, їхнього відпочинку, перегрупування, реорганізації, переозброєння, додаткового навчання, а також розвиток нового напрямку безпілотних систем.

«Українське військо стане першим на планеті, що матиме окремий підрозділ, відповідальний лише за безпілотні системи — БпЛА, морські дрони тощо», — змальовує перспективи ЗСУ фахівець.

І тому сподівається, що це стане продовженням технологічної революції й пошуком шляхів підвищення загальної боєздатності ЗСУ, а не лише жменьки бригад, де є особиста ініціатива командирів та їхніх прибічників.

«Це довгий шлях, і нам знадобиться терпіння. Цього неможливо досягти за два тижні, два місяці, чи навіть за два роки. Але в найближчі місяці ми побачимо чимало таких реформ», — з оптимізмом каже Купер.

Читайте також:
За словами виробника, нині Сили оборони України використовують на передовій близько двох сотень роботизованих модулей ШаБля (Фото:АрміяInform) «Щомісяця знищує більше 100 окупантів». Виробник роботизованої турелі ШаБля — про те, як ця зброя зарекомендувала себе на війні

Нагадаємо, 8 лютого 2024 року генерал-полковник Олександр Сирський став Головнокомандувачем Збройних сил України. Призначаючи його на цю посаду, президент Володимир Зеленський назвав Сирського найдосвідченішим українським командувачем.

Так, на початку повномасштабного вторгнення РФ саме Сирський, на той момент командувач Сухопутних військ ЗСУ, був відповідальним за оборону Києва від російських загарбників, за що згодом отримав найвищий ступінь відзнаки — звання Герой України. А восени 2022-го майбутній Головком командував успішним контрнаступом ЗСУ на Харківщині. Відтак досвідчений генерал керував угрупованням військ, що вели бої на найгарячіших ділянках фронту, зокрема під Бахмутом та близько Куп’янська.

Повну версію статті, де військові експерти аналізують діяльність Сирського на посаді Головнокомандувача ЗСУ та прогнозують його подальші кроки, читайте тут.

Читати далі