Військовий оркестр 36-ї бригади морської піхоти наприкінці 2021 року поїхав до Маріуполя, аби морально підтримати стан підрозділу. Вже за декілька місяців вони опинилися в російському полоні.

Історію музикантів оркестру розповіло Суспільне.

У серпні 2021 року військовий оркестр 36-ї ОБрМП імені контр-адмірала Михайла Білинського переміг в номінації «Глядацькі симпатії» у першому Міжконтинентальному онлайн-конкурсі пісні у Сполучених Штатах Америки California Fest — UNITED BY SONG.

Відео дня

А вже у 2022 році музиканти військового оркестру планували виступили на фестивалі української музики у США. Проте у квітні того року чоловіки опинилися у полоні.

Суспільне Фото: Суспільне

«Останній раз він вийшов [на звʼязок — ред.] першого квітня. Попрощався з нами. Казав: „Мама, тут просто жесть“. Дуже тяжко було. Відтоді я його не бачила. А 12 квітня нам сказали, що хлопці потрапили до полону», — каже Світлана, мати трубача з 36-ї бригади.

Під час битви українських захисників та російських окупантів за Маріуполь, у полон захопили 19 оркестрантів. «Вони вже були в такому стані, видно, що довго без води, без їжі, хворі. Ще спитала його, як ви, він каже: «Мамо, ми тримаємось. Не хвилюйся, у нас все добре», — розповіла Наталя, мама одного з музикантів, яка спілкувалася з сином перед тим, як він опинився у полоні.

Суспільне Фото: Суспільне

За понад два роки перебування у неволі з 19 музикантів вдалося повернути лише трьох, одного з них — на щиті. Ним став 22-річний саксофоніст Святослав Салтиков, якого окупанти закатували до смерті. Тіло оркестранта вдалося повернути в Миколаїв тільки після довгих перемовин.

Суспільне Фото: Суспільне

«Його закатували. Ми хочемо звернути увагу на цей випадок, що ми маємо бути згуртованими. Тільки разом, обʼєднавши зусилля, ми маємо якийсь вплив», — поділилася кохана одного з друзів Святослава.

Редактор: Каріна Пасічник Читати далі