У тимчасово окупованому Криму було помічено переміщення російських систем ППО до Кримського мосту. Ймовірно, для його захисту від ударів.

Про це повідомляє партизанський рух Атеш.

Також уточнюється, що окупанти виставили баржі вздовж мосту для захисту від українських морських дронів.

Читайте також: Кримський міст у 2022 році підірвали ракетним паливом — ЗМІ

Також окупанти почали переміщувати додаткові системи ППО в район міста Керч.

Відео дня

«Баржа в порту Кавказ була лише підготовчим етапом. Очікується прожарювання», — йдеться в повідомленні.

Що відомо про атаки СБУ на Кримський міст

8 жовтня 2022 року Служба безпеки України вперше атакувала Кримський міст — після вибуху вантажівки там обвалилися дві напівсекції автомобільної частини мосту, також було пошкоджено залізничні колії.

12 жовтня 2022 року кремлівський режим звинуватив в організації диверсії главу Головного управління розвідки Міноборони України Кирила Буданова. Зі свого боку в ГУР ці заяви спростували, назвавши їх «маячнею».

5 травня 2023 року РФ заявила, що повністю відновила зруйновану частину мосту. 8 липня 2023 року тодішній заступник міністра оборони України Ганна Маляр підтвердила, що за вибухом на мосту стоїть Україна.

Інфографіка: NV

17 липня 2023 року Служба безпеки повторно атакувала Кримський міст, застосувавши дрони Морський малюк (Sea Baby). Віцепрем'єр країни-агресора Росії Марат Хуснуллін визнав, що один проліт автодорожньої частини Кримського мосту не підлягає відновленню.

Після успішних атак України російські окупанти додатково огородили Кримський міст «спеціальними протидиверсійними боновими загородженнями», які нібито можуть захистити конструкцію від надводних і підводних дронів.

У лютому 2024 року командувач Військово-морських сил України віце-адмірал Олексій Неїжпапа сказав, що переконаний, що Кримський міст буде знищено до кінця року.

Згодом Кирило Буданов натякнув, що Україна продовжить завдавати ударів по об'єктах росіян у тимчасово окупованому Криму, і порадив «не користуватися мостом».

У березні голова СБУ, генерал-лейтенант Василь Малюк заявляв, що в України є потенціал, щоб повністю знищити Кримський міст, однак усьому є свій час.

Редактор: Євгеній Василенко Читати далі