Уряд Болгарії підписав контракти на будівництво двох газопроводів у рамках ініціативи Вертикальний газовий коридор.

Цей проєкт передбачає запуск газопроводів-лупінгів (прокладених паралельно до основних газопроводів і сполучених із ними, — ред.) спільно з газотранспортними операторами Греції, Болгарії, Румунії, Угорщини, Словаччини, України та Молдови для постачань газу неросійського виробництва з терміналів у Східному Середземномор'ї до Молдови та України, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Відео дня

Йдеться про лупінги Кулата — Кресна і Рупча — Ветрино. Уряд Болгарії зазначає, що це «покладе початок реальній діяльності з нарощування потенціалу між Грецією та Болгарією, а також Болгарією та Румунією, після чого болгарська газотранспортна інфраструктура зможе постачати додаткові обсяги ЗПГ з надійних джерел, включно зі США, Азербайджаном, Єгиптом та іншими».

Підписані контракти на лупінги укладені з консорціумами, в яких беруть участь болгарські та американські компанії. Загальна вартість двох контрактів — близько 485 млн левів (близько $270 млн, — ред.).

Раніше уряд Болгарії провів тендер на три лоти в рамках проєкту: лупінг Кулата — Кресна, газопровід Піперево — Перник і лупінг Рупча — Ветрино.

У Болгарії зазначили, що проєкт Вертикального газового коридору дасть змогу використовувати потенціал української газотранспортної мережі і після майбутнього припинення транзиту російського газу з 1 січня 2025 року.

Інфографіка: ОГТСУ

Як повідомлялося, що в лютому 2024 року Україна і Болгарія домовилися якнайшвидше реалізувати проєкт Вертикального газового коридору.

Крім того, Україна домовилася з Молдовою про розвиток і розширення Трансбалканського напряму транспортування газу в Центральну Європу та спільних дій за цим напрямом.

Редактор: Олександр Іванов Читати далі