18 травня набирає чинності закон про мобілізацію. Положення документа змінюють правила військового обліку та оповіщення населення, зокрема порядок перевірки документів чоловіків віком від 18 до 60 років.

Читайте також: Мобілізація в Україні: хто підлягає призову у травні, які фахівці потрібні в ЗСУ та чи відправляють на передову без підготовки

Закон 3633-IX змінює правила мобілізації та має на меті посилення призову, тому що українська армія потребує поповнення живою силою. Всі чоловіки мобілізаційного віку матимуть оновити дані в територіальному центрі комплектування, ЦНАПі або електронному кабінеті призовника протягом 60 днів з дня набрання чинності законом. Також зміняться правила перевірки документів військовозобов'язаних.

Відео дня

Розповідаємо, чи має право ТЦК перевіряти документи громадян та хто може це робити з 18 травня.

Читайте також: Закон про мобілізацію. Кому треба оновити дані в ТЦК з 18 травня

Хто має право перевіряти документи у воєнний час

З 18 травня 2024 всі військовозобов'язані громадяни України віком від 18 до 60 років повинні мати при собі військово-облікові документи (ВОД) та пред’явити їх на вимогу уповноваженого представника ТЦК або поліцейського. Представники Державної прикордонної служби України можуть перевіряти ВОД у прикордонній смузі, контрольованому прикордонному районі та на пунктах пропуску через державний кордон України.

Згідно з законом під час перевірки документів уповноважені представники ТЦК та поліцейські здійснюють фото- і відеофіксацію процесу пред’явлення та перевірки документів за допомогою приладів та засобів фото- та відеофіксації. Також вони можуть використовувати технічні прилади, засоби та спеціалізоване програмне забезпечення з доступом до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов'язаних та резервістів Оберіг, щоб перевірити, чи перебуває особа на військовому обліку.

Читайте також: Повістка для уточнення даних. Які дані має містити та за яких умов можна не з’явитись в ТЦК вчасно

Чи мають виключені з військового обліку носити з собою ВОД

Виключені з військового обліку особи мають мати при собі документ з відповідною відміткою про виключення. З військового обліку виключаються такі чоловіки:

  • кого раніше було засуджено до позбавлення волі за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину;
  • кого за станом здоров’я визнано непридатними до військової служби у воєнний стан із виключенням з військового обліку;
  • хто досяг граничного віку перебування у запасі;
  • призвані чи прийняті на військову службу;
  • ті, що проходять військову службу (навчання) у вищих військових закладах освіти і військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти;
  • військовослужбовців чи військовозобов'язаних, які померли;
  • хто відмовився від українського громадянства і покинув Україну.

Читайте також: Покарання за ухилення від мобілізації: Які норми почнуть діяти з 18 травня та які обмеження можуть запровадити

Зняття з військового обліку передбачає повторну постановку на нього та не дорівнює виключенню, тож зняті з військового обліку мають стати на нього повторно та мати при собі ВОД.

Хто має право вручити повістку

Згідно з положеннями нового закону вручення повістки можуть здійснювати:

Читайте також:
Кому не треба оновлювати дані в ТЦК (Фото:Фонд «Повернись живим» / Facebook) Черги в ТЦК. Кому не треба оновлювати дані з 18 травня — Генштаб

  • уповноважені працівники ТЦК, СБУ та підрозділу Служби зовнішньої розвідки (залежно від місця військового обліку);
  • роботодавець або керівник підприємства, де працює військовозобов'язаний;
  • представники органів місцевого самоврядування (сільських, селищних та міських рад);
  • керівники навчальних закладів за наявності розпорядження ТЦК;
  • представники ЖКГ та ОСББ.

У чинному законодавстві не написано, хто вважається уповноваженим працівником ТЦК. Можливо цей нюанс уточнять нормативно-правові акти, які ще має розробити Кабмін.

Під час вручення повістки особисто представники ТЦК на вимогу громадянина, якому вручається повістка, зобов’язані назвати свої прізвища, ім'я та по батькові, посаду, а також показати службові посвідчення. Згідно з законодавством вручення повісток полівецькими не проводиться.

Редактор: Гліб Овчаренко Читати далі