Новий уряд Нідерландів продовжить політичну і військову підтримку України і законодавчо зобов’яже витрачати на оборону щонайменше 2% валового внутрішнього продукту Нідерландів, відповідно до угод з НАТО.

Про це повідомляє Reuters.

Однак у своєму урядовому плані, опублікованому рано вранці в четвер, 16 травня, чотирипартійна коаліція заявляє, що буде прагнути до «найсуворішого в історії режиму притулку» з посиленим прикордонним контролем і жорсткішими правилами для шукачів притулку, які прибувають до Нідерландів.

Відео дня

«Положення про відмову від європейської політики притулку та міграції буде якнайшвидше подано на розгляд Європейської комісії», — йдеться в пакті коаліції.

Лідер ультраправої партії PVV Герт Вілдерс заявив, що це зробить Нідерланди «менш привабливими для шукачів притулку».

«Люди з Африки та Близького Сходу почнуть думати, що їм буде краще в іншому місці», — сказав він.

Зазначається, що ухвалюючи такі зміни, Нідерланди приєднаються до позиції уряду Угорщини та Польщі, які кидають виклик міграційній політиці ЄС. Ці плани, ймовірно, зустрінуть опір з боку Брюсселя, оскільки країни ЄС вже погодили свій міграційний пакт, а питання виходу з нього зазвичай обговорюються на етапі переговорів.

Раніше Вілдерс виступив проти додаткової допомоги Україні від його країни, розкритикувавши рішення уряду Нідерландів виділити ще 1 мільярд євро на військову допомогу та 400 мільйонів євро на відновлення України. Загалом, він послідовно виступав проти допомоги Україні, але 25 лютого змінив свою думку та заявив, що «PVV підтримує Україну і готова обговорювати будь-які види допомоги».

Редактор: Юлія Завадська Читати далі