25 травня 16:02 у Харкові пролунав вибух, мер Харкова Ігор Терехов заявив, що був приліт у спальний район. Пізніше стало відомо, що окупанти влучили двома КАБами в Епіцентр, внаслідок чого виникла пожежа на площі понад 10 тисяч квадратних метрів.

Також російські військові завдали удару по центральному парку у Харкові.

Точна кількість загиблих та постраждалих ще уточнюється. Повідомлялося, що відомо про двох загиблих та 35 постраждалих в Епіцентрі, також відомо про велику кількість зниклих безвісти.

Відео дня

За словами Терехова, на момент російської атаки в Епіцентрі було близько 200 людей.

NV стежить за наслідками нового масштабного теракту окупантів у Харкові в режимі онлайн.

Онлайн

19:09 Прокуратура опублікувала відео з моментом удару по Епіцентру.

18:53 У центральному парку Харкова потрапляння було біля спортивного майданчика, ніхто не постраждав, повідомив Терехов.

18:49 Кількість постраждалих внаслідок удару по Епіцентру зросла до 35, повідомив Терехов.

18:39 Співробітник Епіцентру, якому вдалося вижити, розповів про перші хвилини після удару

Електрик на ім'я Ігор сказав, що на момент вибуху саме зайшов до щитової, де його частково присипало. Він зміг швидко вибратись, вимкнути електрику і генератор, який автоматично почав працювати, та вивести двох людей. Він також зателефонував постачальникам електроенергії і попросив відімкнути Епіцентр від електропостачання.

«Двох людей вивів, потім приїхали пожежники і спробували зайти в середину. Воно вже почало все там сипатися. Я хотів до наших дівчат. Потім тут бігав чоловік і говорив, що десь з правого боку в районі сантехніки перебуває жінка з дитиною. Пожежники молодці, воно ще не почало обвалюватися, як вони потрапили в середину», — розповів Ігор.

За його словами, кілька співробітниць гіпермаркету перед вибухами зайшли в туалет і їхня доля наразі невідома, а їхні телефони не відповідають.

«Один співробітник був на виробах з металу — він вбитий, а інший — працював на відділі — теж. Воно якраз у відділ ламінату прилетіло, мені здається. Охоронець, який був на складі, він вийшов, але він весь чорний і в шоці, його швидка забрала», — розповів Ігор.

18:24 У мережі Епіцентр відреагували на знищення їхнього гіпермакету в Харкові.

«Ворог знищив ТЦ Епіцентр у Харкові, загинули люди. Внаслідок жахливого спланованого терористичного удару російських військ по торговому центру Епіцентр у Харкові почалася масштабна пожежа, є загиблі та поранені», — сказано в повідомленні мережі.

Також із посиланням на адміністрацію торгового центру повідомляється, що після оголошення повітряної тривоги персонал зробив все можливе задля якнайшвидшої евакуації відвідувачів та співробітників, але окупанти вдарили по центральній частині будівлі за лічені хвилини після оголошення повітряної тривоги.

«На цей момент відомо про двох загиблих працівників торгового центру. Ще 11 працівників ТЦ не виходять на зв’язок. Дані про кількість постраждалих відвідувачів уточнюються. На місці події працюють рятувальники та пожежники», — уточнюється в повідомленні.

В компанії висловили глибокі співчуття родинам загиблих та поранених та пообіцяли надати всю необхідну підтримку сім'ям працівників.

Також повідомляється, що знищений ТЦ Епіцентр у Харкові було відкрито у 2014 році, його загальна площа складала 13 300 кв. м.

«Раніше ворог повністю зруйнував шість торгових центрів компанії в Маріуполі, Чернігові, Бучі, Харкові, Херсоні та Нікополі. Ще частина об'єктів мережі припинила роботу через активні бойові дії, постійні обстріли та захоплення українських територій окупаційними військами», — нагадали в мережі Епіцентр.

18:15 Скільки людей перебувало в Епіцентрі на момент обстрілу визначатимуть за записами з відеокамер.

Про це повідомив речник прокуратури Харківської області Дмитро Чубенко. За його словами, в торговий центр, який знаходиться на Салтівці, було влучання УМПБ Д-30, внаслідок чого загорілись лакофарбові вироби, деревина, обшивка та інші товари та утворився їдкий дим.

За словами Чубенка, прокурори вилучили сервери з відеокамер ТЦ, щоб зрозуміти, скільки людей перебувало всередині.

«Зараз вже близько 10 заяв від родичів людей, які були всередині. Вони зараз вважаються зниклими безвісти. Важливо, що ці сервери з відеокамер допоможуть підрахувати, скільки людей було всередині, бо через сильну пожежу тіла можуть бути сильно понівечені або від них взагалі нічого не залишиться. Наявність відео буде підтвердженням, що людина була там», — сказав Чубенко.

18:13 Пожежу а Епіцентрі вдалося локалізувати, повідомили у ДСНС. Її гасіння триває.

17:51 Синєгубов опублікував кілька фотографій з місця прильоту по Епіцентру. Він теж написав, що кількість постраждалих зросла до 24 та зазначив, що на момент удару всередині могло бути «кілька сотень людей».

Олег Синєгубов via Telegram Фото: Олег Синєгубов via Telegram Олег Синєгубов via Telegram Фото: Олег Синєгубов via Telegram Олег Синєгубов via Telegram Фото: Олег Синєгубов via Telegram Олег Синєгубов via Telegram Фото: Олег Синєгубов via Telegram

17:43 Голова МВС Ігор Клименко опублікував відео ліквідації пожежі в Епіцентрі та заявив, що відомо вже про двох загиблих і 24 постраждалих людей.

Він написав, що площа пожежі становить понад 10 тисяч квадратних метрів, а гасіння ускладнюється наявністю значної кількості легкозаймистих матеріалів та можливому подальшому розповсюдженню пожежі на розташовані поруч складські приміщення. Також існує загроза повторних ворожих обстрілів.

Він теж заявив, що, за отриманою інформацією, у будівлі перебувало понад 200 людей, відсутній зв’язок щонайменше з 15 людьми.

17:35 Президент України Володимир Зеленський опублікував відео пожежі в харківському Епіцентрі внаслідок російської атаки.

Зеленський наголосив, що жорстокого удару по будівельному гіпермаркету Росія завдала посеред дня в суботу.

«Станом на зараз відомо, що в гіпермаркеті могли перебувати понад 200 людей. Усі служби вже на місці надають допомогу — рятують людей і ліквідовують пожежу, яка повністю охопила приміщення, 10 тис. кв. м. Відомо про загиблих і поранених», — написав президент.

Він нагадав, що якби Україна мала достатньо засобів ПВО та сучасної авації, такі удари стали б неможливими.

«І саме тому ми звертаємося до всіх лідерів, до всіх держав: нам потрібне значне посилення протиповітряної оборони і достатньо можливостей знищувати російських терористів. Завдання, яке потрібно виконати і можливо виконати тільки спільно зі світом. Щодня ми закликаємо світ: дайте нам ППО, врятуйте людей. Кожне неприйняте рішення про підтримку — це втрата наших людей», — заявив Зеленський.

17:22 Терехов із посиланням на директора Епіцентру повідомив журналістам, що на зв’язок не виходять близько 15 працівників гіпермаркету.

17:20 За попередніми даними окупанти використали для удару по Епіцентру УМПБ Д-30, повідомив журналістам речник Харківської облпрокуратури Дмитро Чубенко.

17:17 Терехов заявив, що окупанти вдарили також по ценральному парку в Харкові, інформація щодо постраждалих та руйнувань уточнюється.

17:13 У соцмережах з’явились відео масштабної пожежі в Епіцентрі.

17:10 Мер Харкова заявив, що на момент влучання в Епіцентр там могло бути близько 200 людей.

17:03 Синєгубов заявив, що кількість постраждалих зросла до 11. Терехов пише, що велика кількість людей зникла безвісти.

«Судячи зі всього, удар наносився саме по торгівельному центру, де знаходилося багато людей — це чистий тероризм», — зазначив мер Харкова.

16:56 З’явились перші фото з місця влучання російських КАБів у будівельний гіпермаркет в Харкові. На фото видно, що влучання було в Епіцентр.

Дарина Борисенко / NV Фото: Дарина Борисенко / NV Дарина Борисенко / NV Фото: Дарина Борисенко / NV

16:46 Олег Синєгубов уточнив, що в будівельний гіпермаркет влучили два російських КАБа, внаслідок чого виникла пожежа на площі 15 тисяч квадратних метрів. Він підтвердив, що кількість загиблих зросла до двох.

16:42 Суспільне із посиланням на своїх кореспондентів теж пише про пожежу, повідомляє, що у північно-східній частині міста видно стовп чорного диму.

16:39 Терехов повідомив, що вже точно відомо про двох загиблих.

16:34 Голова Харківської ОВА Олег Синєгубов написав, що відомо про одну загиблу людину і щонайменше чотирьох поранених. Інформація оновлюється.

16:30 Терехов написал, що, за попередніми даними, влучання було у будівельний гіпермаркет. Є інформація про жертви і постраждалих, але вона потребує уточнення.

16:24 Голова Харківської ОВА Олег Синєгубов заявив, що окупанти вдарили по цивільній торгівельній інфраструктурі, внаслідок чого виникла пожежа. Кількіть постраждалих уточнюється.

Про вибух о 16:02 повідомило Суспільне із посиланням на своїх кореспондентів.

Мер Харкова Ігор Терехов заявив, що, за попередніми даними був приліт у спальному районі Харкова у щільній цивільній забудові.

«Інформація щодо постраждалих та руйнувань уточнюється. Усі відповідні служби працюватимуть на місці влучання», — додав він.

Редактор: Анастасія Одінцова Читати далі