У червні в Україні зростуть ціни на електроенергію, працюючі пенсіонери отримають підвищені пенсії, а для чоловіків, які були зняті з військового обліку через довготривалий виїзд за кордон, спливе дедлайн особистого візиту в ТЦК для поновлення на обліку.

NV зібрав найголовніші зміни, які стосуватимуться українців у червні 2024.

Інфографіка: NV

Виплата підвищених пенсій для працюючих пенсіонерів

З 1 квітня 2024 року в Україні здійснюється автоматичний перерахунок пенсій для працюючих пенсіонерів. Водночас виплата цих підвищених пенсій відбудеться саме в червні (з урахуванням підвищення за квітень та травень).

Відео дня

Це пов’язано з тим, що перерахунок можливий після того, як до Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування надійдуть відомості про сплату ЄСВ за 1 квартал. Такі звіти подаються по травень.

Особисто звертатися для проведення перерахунку пенсій нікуди не потрібно: він відбувається автоматично, за даними, які містить Державний реєстр застрахованих осіб.

Читайте також:
Субсидії у червні 2024 року (Фото:Зарина Лукаш / Alamy via Flickr) Субсидії-2024: що зміниться для українців з 1 червня

Йдеться про перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам за стаж, набутий за останні два роки. Розмір пенсії залежить не тільки від розміру заробітної плати, а й від страхового стажу (тобто періоду, протягом якого людина сплачує Єдиний страховий внесок — ЄСВ). Оскільки з часом — коли людина працює — страховий стаж у пенсіонера збільшується, то і розмір пенсії має також збільшуватися. Тому з 1 квітня пенсії працюючим пенсіонерам перерахували.

Розмір збільшення пенсії визначається для кожного пенсіонера індивідуально, залежно від тривалості страхового стажу і заробітної плати (доходу), з якої обчислюється пенсія.

Цьогоріч перерахунок пенсій з урахуванням збільшеного стажу відбувся для 654 тис. працюючих пенсіонерів. Це близько 6,2% від їх загальної кількості (на 1 січня 2024 року в Україні нараховувалось 10,51 млн пенсіонерів).

Чи будуть інші підвищення пенсій у червні?

Ні, інших підвищень чи перерахунку пенсій не планується.

Однак розраховувати на збільшення пенсій традиційно можуть ті пенсіонери, які досягли достатнього віку для вікової надбавки.

Зараз така доплата складає:

  • для пенсіонерів від 70 до 74 років включно — 300 грн;
  • для осіб від 75 до 79 років включно — 456 грн;
  • для пенсіонерів від 80 років — 570 грн.

Вікова надбавка передбачена для тих пенсіонерів, чиї виплати не перевищують 10 340 грн.

«Офіційний» QR-код у застосунку Резерв+

З 18 червня Міністерство оборони обіцяє запустити нову функцію застосунку Резерв+, який фактично є електронним кабінетом усіх військовозобов'язаних.

Це буде QR-код, який дозволить при перевірці підтвердити дані про людину в системі Оберіг. З таким кодом інформація з системи Резерв+ матиме таку ж юридичну силу, як і паперовий військово-обліковий документ.

Читайте також:
Прикордонники перевіряють виключно паперові документи (Фото:ДПСУ/Telegram) «Виключно паперові документи»: ДПСУ не перевіряє дані з додатка Резерв+ на кордоні

До цього інформація, яку бачить військовозобов'язаний про себе з реєстру Оберіг у застосунку має лише інформативний характер, нагадала заступниця міністра оборони з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Катерина Черногоренко.

Без QR-коду застосунок «забезпечує відкритість і прозорість державного реєстру Оберіг, аби людина побачила, що про неї знає держава і ТЦК — і якщо щось невірно, могла швидко скорегувати цю інформацію», пояснила Черногоренко.

«З 18 червня ми плануємо запустити QR-код, завдяки якому посадові особи з ТЦК та Нацполіції можуть перевірити інформацію з реєстру. Код дозволить надати витяг з Оберегу і надати такому витягу таку ж юридичну силу, як і військово-обліковому документу, тобто приписному чи військовому квитку», — додала заступниця міністра.

Дедлайн для чоловіків, що були зняті з обліку через виїзд за кордон

До 16 червня повернутися на військовий облік мають ті українські чоловіки, які були офіційно зняті з нього раніше через свій виїзд за кордон на строк більше ніж три місяці. Для цього вони мають особисто приїхати в Україну, прийти в ТЦК (або орган СБУ чи відповідний підрозділ розвідувальних органів) і знову стати на військовий облік.

У таких чоловіків, відповідно до постанови Кабміну № 563 від 16 травня, є 30 днів на особистий приїзд в Україну та повернення на облік — тобто до 16 червня.

Читайте також:
Тисячі українських чоловіків за кордоном вже оновили дані у Резерв+ (Фото:Міноборони України) Понад 14 000 чоловіків за кордоном оновили дані через Резерв+ — Міноборони

Йдеться лише про тих чоловіків (призовників, військовозобов'язаних та резервістів), які ще раніше, виїжджаючи за кордон на постійне місце проживання, особисто зверталися в ТЦК з документами, що підтверджують виїзд за кордон, та знялися з військового обліку.

Водночас чоловіки, які виїхали за кордон, але не були зняти з військового обліку за такою офіційною процедурою й надалі матимуть змогу оновити свої дані дистанційно (відповідно до закону про мобілізацію від 18 червня):

  • через систему Резерв+ (яка фактично виконує функції електронного кабінету призовника, військовозобов'язаного, резервіста);
  • через офіційну електронну адресу або офіційний номер телефону ТЦК та СП за місцем перебування на військовому обліку.

Оформлення субсидій

З червня 2024 року Кабмін вирішив відновити загальний порядок призначення та виплати житлових субсидій і пільг для тих людей, які у 2022 році проживали на тимчасово окупованих територіях або територіях активних бойових дій.

Таким людям необхідно до 1 липня звернутися за продовженням виплат житлових субсидій або пільг. Йдеться про тих людей, які одночасно відповідають чотирьом критеріям, пояснили в Пенсійному фонді:

  • якщо людина є отримувачем житлово-комунальної субсидії або пільги;
  • водночас була отримувачем субсидії або пільги станом на початок повномасштабної агресії РФ 24 лютого 2022 року;
  • проживала (чи проживає) на тимчасово окупованій території чи в зоні активних бойових дій;
  • якщо з початку повномасштабного вторгнення така людина не зверталася до органів соцзахисту чи Пенсійного фонду України за перепризначенням субсидії або пільги (нині це потрібно зробити до 1 липня 2024 року).

Подати заяву та необхідні документи можна декількома способами:

  • особисто в найближчому сервісному центрі ПФУ;
  • через центри надання адміністративних послуг (ЦНАП);
  • через уповноважених посадових осіб виконавчого органу сільської, селищної, міської ради відповідних територіальних громад;
  • надіславши документи поштою на адресу органу Пенсійного фонду;
  • онлайн через вебпортал електронних послуг ПФУ, мобільний застосунок Пенсійний фонд чи портал Дія.

Завершення основної сесії НМТ

25 червня завершиться основна сесія Національного мультипредметного тесту (НМТ), як розпочалася 14 травня.

Утім, пізніше буде проведено ще й додаткову сесію тестування для тих, хто не зміг взяти участь в основній — вона триватиме 11−19 липня.

Учасники додаткових сесій матимуть змогу дізнатися про дату, час і місце проведення тестування з 8 липня.

З міркувань безпеки інформацію про те, де на території України відбудуться тестування, не оприлюднюють ані на сайтах Українського та регіональних центрів оцінювання якості освіти, ані на їхніх офіційних сторінках у соцмережах.

Учасників також просять не розголошувати, де й коли проходитиме тестування, адже від цього може залежати їхня безпека.

Інформацію про результати основних сесій НМТ за шкалою 100−200 балів буде розміщено в персональних кабінетах учасників до 2 липня, додаткових сесій — до 26 липня.

Ймовірне підвищення цін на електроенергію

У травні вартість послуг електропостачання для населення становила 2,64 грн/кВт-год. Ціну суттєво підняли влітку 2023 року через потребу у коштах на відновлення інфраструктури після російських обстрілів. Тоді сума у платіжках за електроенергію зросла приблизно на 250 гривень.

Після нових ударів по енергетиці навесні 2024 року ситуація в українській енергосистемі стала надскладною. Тож з 1 червня уряд вирішив підняти тарифи на електроенергію.

Відтепер тариф на електроенергію для населення становитиме 4,32 грн/кВт-год, що на 64% більше за чинний тариф (2,64 грн/кВт-год).

Це єдина ціна для всіх споживачів.

Читайте також:
Стан української енергетики зумовив обговорення теми підвищення тарифів (Фото:Колаж BBC) Тарифи на електрику зростуть. Коли саме це станеться та скільки доведеться платити побутовим споживачам

Раніше заступник міністра енергетики Миколи Колісника попереджав, що найімовірніше тарифів на світло для населення дійсно зростуть у півтора-два рази. Аналогічно ціни підняли і рік тому (з 1,44 грн або 1,68 грн залежно від споживання до 2,64 грн/кВт-год для індивідуальних побутових споживачів).

Рішення підняти тарифи на електроенергію для бізнесу вже прийнято: вони зростуть з 1 червня відповідно до рішення Національної комісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики й комунальних послуг (НКРЕКП). У вечірні години вони будуть приблизно на 20% більшими, ніж раніше.

У НКРЕКП розраховують, що таке рішення дозволить стабілізувати енергосистему й збільшити імпорт у нічні години. Загалом, залежно від часу доби, ціни на електрику для бізнесу коливатимуться між 5600 і 9000 грн за МВт-год. Це у 2,5−3,5 раза більше, ніж платить за електрику населення.

Чи зміняться інші тарифи в червні 2024?

Ціни на газ в Україні для клієнтів Нафтогазу (98% споживачів) залишаться незмінними — на рівні 7,96 грн/куб. м. Ціни на газ у решти постачальників варіюються від 7,7 грн за кубометр до 9,90 грн.

Ціни на водопостачання для побутових споживачів в Україні у червні 2024 також залишаться незмінними. 8 травня Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), схвалила зміну тарифів на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення лише для непобутових споживачів низки водоканалів (для бізнесу). Відповідні зміни планується запровадити з 1 червня 2024 року на підставі поданих ліцензіатами заяв.

Чи будуть вихідні у Трійцю і День конституції?

У червні 2024 року в Україні відзначають два державних свята:

  • 23 червня (неділя) — Трійця
  • 28 червня (п’ятниця) — День Конституції України

Утім, оскільки в Україні досі діє режим воєнного стану, жодних додаткових вихідних через ці свята не буде.

Тож і понеділок після Трійці (24 червня), і п’ятниця 28 червня, коли відзначають день Конституції, будуть в Україні робочими днями.

Спрощене отримання громадянства та легалізація подвійного громадянства у Німеччині

З 1 червня в Німеччині набуває чинності новий закон, який стосується отримання громадянства. Як нагадує DW він спрощує отримання німецького паспорта та розширює коло осіб, які можуть отримати громадянство ФРН.

Крім того, закон дозволяє не відмовлятися від свого колишнього громадянства представниками не тільки країн Євросоюзу, але й усіх інших держав — тобто українцям також.

Подати заявку на отримання паспорта буде дозволено вже через п’ять років проживання у Німеччині замість восьми, як було раніше. А в деяких випадках люди зможуть отримати паспорт громадянина ФРН, проживши в країні всього три роки.

Основні вимоги до всіх претендентів:

  • наявність легального статусу в Німеччині, що дає право на безстрокове перебування в країні;
  • складений іспит на знання країни та її законів,
  • доведений рівень володіння німецькою мовою,
  • можливість фінансово забезпечувати себе та членів своєї сім'ї самостійно, не залежачи від державних соціальних виплат.

Для тих, хто претендує на громадянство за прискореною процедурою, висунуть суворіші вимоги: знання німецької мови на рівні C1, а також «особливі заслуги в інтеграції». Також на отримання паспорта ФРН через три роки можуть претендувати ті, хто уклав шлюб із громадянкою або громадянином Німеччини. Для них додаткових умов не передбачено.

Відмовлятимуть в отриманні громадянства тим, хто раніше робив антисемітські чи расистські висловлювання або відмовляється визнавати рівноправність чоловіків і жінок, допускає можливість багатоженства.

Редактор: Інна Семенова Читати далі