Вознесіння Господнє вважається одним з ключових свят у християнському календарі. Це свято відзначає момент, коли Ісус Христос, бувши на землі, піднявся на небо, перебуваючи перед своїми учнями-апостолами.

З 1 вересня 2023 року Православна церква України (ПЦУ) та Українська Греко-Католицька Церква (УГКЦ) перейшли на новоюліанський календар. В результаті цього переходу, більшість християнських свят тепер відзначаються на 13 днів раніше. Тож дата святкування Вознесіння Господнього також змінилася.

Відео дня

Коли Вознесіння Господнє 2024

Святкування Вознесіння Господнього відбувається на 40-й день після Воскресіння Ісуса Христа, тобто після Великодня. Зміна календаря не впливає на дату Великодня, а отже, і на дату Вознесіння Господнього.

У 2024 році християни східного обряду в Україні відзначали Великдень 5 травня, а християни західного обряду — 31 березня. Таким чином, Вознесіння Господнє відбудеться 13 червня для східного обряду, а для західного обряду дане свято вже відбулося 9 травня.

Вознесіння Господнє: традиції свята

Традиції Вознесіння Христового в Україні включають випікання ритуального печива у вигляді драбинок, що символізують шлях Ісуса до неба. Цей хлібець зазвичай приносили на могили для поминання померлих.

Окрім цього, готували пласкі млинці з пшоняного борошна, а в деяких районах також пекли паски та фарбували крашанки для поминок.

У цей день селяни обходили свої поля, качаючи на них крашанки. Вони намагалися завершити всі посіви до цього дня, оскільки через 10 днів наступала Трійця.

Вознесіння Христове також пов’язане з численними прикметами, що стосуються родючості. Оскільки свято приходило на час активних робіт у полях, вважалося, що в цей день потрібно їсти яйця, щоб забезпечити добрий врожай, умилостививши польових духів.

Що не можна робити на Вознесіння Господнє 2024

На Вознесіння Господнє вважається неприпустимим займатися будь-якою роботою, оскільки це може бути великим гріхом. Не слід виконувати домашні обов’язки або важку фізичну роботу, таку як сівба або копання. Також не дозволяється висловлювати образи або вступати в суперечки.

Редактор: Альона Дука Читати далі