Відключення електроенергії, що зумовлені дефіцитом в енергосистемі, торкнулися усіх регіонів України без виключення. Попри це, по всій країні діють понад 600 тимчасових екзаменаційних центрів, де цьогорічні випускники складають НМТ.

Наразі триває основна сесія НМТ — Національного мультипредметного тесту, на основі якого можна вступити до вищого навчального закладу. НМТ вперше провели 2022 року на заміну ЗНО — у спрощеному форматі.

Відео дня Читайте також: Календар проведення НМТ-2024 в Україні. Коли основна та додаткові сесії, дати оголошення результатів та які прохідні бали

НМТ 2024 — загальні правила

Цьогорічні випускники мають скласти НМТ з чотирьох предметів. Три є обов’язковими — це українська мова, історія України та математика. Четвертий предмет обирається за власним бажанням, зважаючи на особливості майбутньої спеціальності. Наприклад, якщо учень хоче вступати до медичного навчального закладу, йому потрібно скласти біологію або хімію.

НМТ проходить у вигляді тестування (лише закриті відповіді) на комп’ютерах в спеціальних тимчасових екзаменаційних центрах (ТЕЦ). Усі предмети складаються в один день і на кожен виділяється година. Після другого предмету — 20-хвилинна перерва.

Що робити, якщо під час НМТ вимкнули світло

Оскільки НМТ складається на комп’ютерах, наявність електроенергії та підключення до інтернету є обов’язковою вимогою. В УЦОЯО пояснили — роблять все можливе, аби забезпечити ТЕЦ безперебійним живленням, однак можуть бути аварійні вимкнення, через які доведеться перервати або завчасно завершити складання іспиту.

«Передбачити графік проведення НМТ, який би враховував усі вимкнення також неможливо. Це пов’язано, по-перше, з тим, що в Україні одночасно працюють до 600 тимчасових екзаменаційних центрів, які розташовані в різних населених пунктах і в різних районах тих самих населених пунктів, де вимкнення можуть відбуватися за різними графіками. По-друге, відключення переважно відбуваються в екстреному порядку з огляду на поточну ситуацію в енергосистемі країни, відповідно їх неможливо передбачити або врахувати в спосіб, який би уможливив вчасне інформування учасників НМТ про потенційні зміни дня чи часу тестування», — повідомили в Українському центрі оцінювання якості освіти.

«Використання електрогенераторів у ТЕЦ також не може повністю вирішити проблеми, адже в цьому разі залишається питання інтернет-зв'язку, який є такою самою необхідною умовою для проведення оцінювань, як і наявність електрики. Крім того, доступні в закладах освіти електрогенератори не завжди мають необхідну для належного функціонування ТЕЦ потужність», — додали в УЦОЯО.

У відомстві розповіли, що якщо під час НМТ відбулося відключення світла, яке тривало понад 2 години 30 хвилин, випускникам буде надана можливість перескласти іспит під час додаткової сесії з 11 по 19 липня. Для цього потрібно написати заяву і передати її уповноваженому в тимчасовому екзаменаційному центрі в той день, коли вперше не вдалося завершити складання іспиту.

Якщо ж і під час додаткової сесії будуть відключення, повітряна тривога чи інші причини, що заважають проведенню НМТ, в УЦОЯО обіцяють надати випускникам ще одну спробу складання, однак коли саме — не уточнюється.

Читайте також:
Основна сесія НМТ триватиме до 25 червня (Фото:depositphotos.com/FellowNeko) Повітряна тривога під час НМТ. Що робити, якщо ракетна небезпека завадила тестуванню

«Нормативними документами, які регламентують проведення НМТ, передбачено, що учасник може подати заяву для участі в додатковій сесії тестування, якщо під час основної сесії через повітряну тривогу, технічні проблеми або відсутність електроенергії він не мав змоги виконувати тест понад дві з половиною години. Скористатися своїм правом і взяти участь у додатковій сесії чи чекати початку / продовження / завершення тестування в межах основної сесії — добровільний вибір кожної учасника / кожної учасниці», — додали в УЦОЯО.

Редактор: Діана Шароді Читати далі