Автор: Кіра Борисіхіна

Нове дослідження показало, що ультраперероблені продукти рослинного походження (UPF) пов’язані з підвищеним ризиком серцево-судинних захворювань.

Дослідження, проведене Університетом Сан-Паулу та Імперським коледжем Лондона, охоплювало дані більш ніж 118 000 осіб.

Читайте також:
Раніше припускали, що батьки не беруть участі в генетичному складі мітохондрій свого потомства (Фото:pexels) Несподівано. Дієта батьків впливає на здоров’я майбутніх дітей

Результати дослідження показують, що вживання UPF рослинного походження пов’язане зі збільшенням ризику серцево-судинних захворювань на 7% порівняно з необробленими продуктами рослинного походження. Також будь-яке споживання UPF, незалежно від його походження, пов’язане з підвищеним ризиком серцево-судинних захворювань і смертності від них.

Відео дня

Дослідники підкреслюють, що, незважаючи на просування ультраперероблених продуктів рослинного походження як здорової альтернативи, вони можуть мати негативні наслідки для здоров’я. Доктор Естер Вамос з Імперського коледжу Лондона зазначила, що свіжі рослинні продукти, такі як фрукти, овочі, цільнозернові та бобові, приносять значну користь для здоров’я, на відміну від UPF.

«Хоча ультраперероблені продукти часто продаються як здорові, це велике дослідження показує, що вони не мають захисного впливу на здоров’я та пов’язані з поганими наслідками,» — говорить доктор Вамос.

Читайте також:
Які дієти довголіття виявилися найефективнішими? (Фото:lenetssergey/Depositphotos) ТОП-7 дієт довголіття, ефективність яких доведена наукою

У дослідженні було проаналізовано дані учасників Британського біобанку, включно з інформацією про раціон і записи про серцево-судинні захворювання. Результати показали, що збільшення частки продуктів рослинного походження, що не містять UPF, на 10% пов’язане зі зниженням смертності від усіх серцево-судинних захворювань на 13% і зниженням смертності від ішемічної хвороби серця на 20%.

Дослідники закликають до оновлення рекомендацій з харчування, щоб спонукати людей скоротити споживання UPF і пропагувати рослинні дієти. Ультраперероблені продукти зазвичай містять більше солі, жиру, цукру і штучних добавок, що пов’язано з низкою негативних наслідків для здоров’я, включно з ожирінням, діабетом 2 типу, серцево-судинними захворюваннями і раком.

Дослідження було опубліковано в журналі The Lancet Regional Health — Europe.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. NV не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. NV також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

Читати далі