Нідерланди планують почати відправлення винищувачів F-16 в Україну восени, слідом за Данією, яка поставить їх влітку.

Про це заявила міністр оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен на спільному брифінгу зі своїм литовським колегою у Вільнюсі, повідомляє Delfi.

За її словами, у країн-партнерів «все розписано» за проєктом, який передбачає навчання українських пілотів, підготовку обслуговуючого персоналу та передачу літаків.

Відео дня Читайте також: Гра в наперстки з російськими ракетами. Як нам сховати F-16

Зокрема, до плану входить і навчальний центр у Румунії, де партнери допомагають розпочати навчання українців, пояснила чиновниця.

Оллонгрен зазначила, що наразі українські пілоти проходять навчання в Данії, США та інших країнах.

«І якщо нам вдасться втриматися на цьому шляху, а в України все буде працювати, зрозуміло, в їхній власній країні, то перші літаки будуть поставлені Данією вже цього літа. І ми сподіваємося взяти участь у поставках з осені з нашими F-16», — сказала вона.

Винищувачі F-16 для України: що відомо

У серпні 2023 року Нідерланди і Данія пообіцяли спільно передати Україні 61 американський винищувач F-16. Цьому передував дозвіл на передачу від США.

Крім того, намір поставити F-16 підтвердила Норвегія. Бельгія теж передасть Україні F-16.

У грудні Нідерланди заявили про рішення розпочати підготовку до передачі Україні перших 18 літаків, а згодом збільшили цю кількість до 24. Загалом країна пообіцяла Києву 42 винищувачі.

Читайте також:
F-16 (Фото:Ritzau Scanpix/Bo Amstrup via REUTERS) «Підготовка продовжується». Ми б могли вже бачити літаки F-16 в Україні, але залишається головна умова — Мусієнко

Орієнтовними термінами передачі винищувачів Україні називали першу половину 2024 року.

18 лютого 2024-го видання Foreign Policy із посиланням на європейських чиновників повідомляло, що перші винищувачі F-16 з’являться в Україні орієнтовно в червні 2024 року. Тодішній речник Повітряних Сил України Юрій Ігнат, коментуючи це, зазначив, що не можна говорити про конкретні терміни передачі іноземними партнерами літаків F-16 Україні.

22 березня уряд Великої Британії повідомив, що перші 10 українських пілотів пройшли базову льотну, наземну та мовну підготовку на винищувачах F-16 у Великій Британії. Тепер військові перейдуть до поглибленої льотної підготовки, яку надають французькі ВПС.

11 березня видання NYT повідомляло, що цього літа Україна може отримати тільки шість винищувачів F-16 із 45 обіцяних союзниками.

Редактор: Євгеній Василенко Читати далі