Стівен Бетчен Сімейний психолог, автор кількох книг

Транзакційні стосунки схожі на комерційну угоду

Усі шлюби починаються як ділова угода. Романтикам таке твердження не сподобається, але це факт. Пара, яка вирішила одружитися, має підписати документ, що має юридичну силу, а реєстратор шлюбу знайомить потенційних партнерів з умовами «послуга за послугу»: «Даніелло, чи береш ти Пітера у свої законні чоловіки, щоб бути з ним і берегти його віднині, у багатстві й у бідності…» Потім реєстратор ставить те саме запитання Пітеру. Від правди нікуди не дінешся, це схоже на комерційну угоду.

Відео дня

Свого часу я побував на багатьох весіллях і жодного разу не чув, щоб священик, рабин або працівниця РАЦСу додали: «Якщо, звісно, ніхто з вас не почне зраджувати, не кине роботу або не погладшає на 50 кілограмів — у такому разі угода скасовується». Ні, подібні слова ніколи не вимовляються вголос. Однак багато що з цього мається на увазі, і якщо один або обидва партнери захочуть достроково розірвати договір, це може обійтися дуже дорого.

Однак поняття угоди розтягується від звичайних весільних клятв до транзакційного шлюбу, позбавленого любові, пристрасті, близькості та відданості — того типу шлюбу, який я хочу обговорити.

Читати далі