У ресторанах і барах все частіше можна знайти великий вибір коктейлів і безалкогольних напоїв.

Деякі з них стають справжніми хітами, проте не всі безалкогольні напої вдаються ідеально — вони можуть бути надто солодкими або далекими від оригіналу. Щоб навчитися готувати коктейлі вдома, журналісти звернулися до провідного бармена з Poka Lola Social Club, Лексі Паркера.

Відео дня Читайте також:
Kyiv Food and Wine Festival (Фото:Пресреліз) «Поєднати смак зі знаннями». У травні проведуть фестиваль сиру та вина Kyiv Food and Wine Festival

Паркер пояснив, чому так складно домогтися того ж смаку безалкогольного напою, що і його алкогольного аналога. Крім самого смаку, алкоголь додає напою багато чого, включно з вагою і текстурою. «Один із найважливіших елементів, які алкоголь приносить до напою, це його вага і консистенція. Тому це одна з найскладніших речей, які потрібно враховувати при створенні хорошого безалкогольного коктейлю», — зазначив Паркер.

Читайте також:
Виробництво та споживання вина суттєво скоротилося (Фото:Instagram @primoestate) Найнижчий обсяг з 1961 року. У світі різко скоротилося виробництво вина

Щоб подолати цю проблему, Паркер рекомендує використовувати безалкогольні альтернативи з атмосферою, схожою з алкогольним напоєм, який ви хочете імітувати. Він також наголосив на важливості відтворення особливостей, які відрізняють алкогольний напій. Наприклад, щоб імітувати трав’яні ноти джина, Паркер готує сироп, просочений травами. А щоб створити димний смак віскі, він використовує спеціальні методи викурювання безалкогольних коктейлів.

Паркер також зазначив, що деякі спиртні напої, такі як джин і горілка, легше імітувати, ніж інші. У барі вони часто створюють свої власні безалкогольні альтернативи. «Ми зазвичай намагаємося компенсувати це, створюючи сироп або безалкогольні альтернативи зі схожою атмосферою», — сказав він.

Читайте також:
Ось чому варто відвідати Wine&Spirits Show 2024 (Фото:Unsplash/Douglas Lopez) Локальні виноробні та донати. Три причини відвідати Wine&Spirits Show 2024

Паркер також підкреслив, що важливо додавати правильні інгредієнти, щоб імітувати смак оригінального напою. Наприклад, цикорій можна використовувати для відтворення смаку бурбону.

Бармен відзначив можливість додавання певних інгредієнтів у різні коктейлі для імітації смаку оригінальних напоїв. Він навів приклади, такі як Zaba: цикорій допомагає надати гірких нот, характерних для віскі. Також він згадав коктейль Приливна хвиля, до якого входять манго, кокос і ананас, створюючи асоціації з ромом. Паркер також згадав коктейль Nogroni, в якому використовуються безалкогольні замінники аперитиву і вермуту, щоб створити їхні характерні смакові ноти.

Таким чином, створення смачних безалкогольних напоїв вимагає творчості та вміння грати з інгредієнтами, щоб досягти бажаного смаку.

Читайте також: І до м’яса, і до риби. 10 вин від українських виробників, які можна подати до страв на грилі — радить сомельє Редактор: Кристина Гришанова Читати далі