Прем'єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу оприлюднив відеозаяву, в якій наголосив, що Ізраїль не погодиться на припинення війни та виведення віськ ЦАХАЛу з сектору Гази.

Цю заяву він зробив на тлі чуток про міжнародний тиск на Ізраїль у рамках угоди про звільнення заручників, передає Times of Israel.

«Ізраїль не може з цим погодитися. Ми не готові прийняти ситуацію, коли батальйони ХАМАС вийдуть зі своїх бункерів, знову візьмуть контроль над Газою, відновлять свою військову інфраструктуру та повернуться до погроз громадянам Ізраїлю в навколишніх громадах, у містах на півдні., в усіх куточках країни», — сказав прем'єр Ізраїлю.

Відео дня Читайте також: Томас Фрідман Томас Фрідман Який вибір належить зробити Ізраїлю

Нетаньягу наголосив, що Ізраїль не погодиться на «вимоги ХАМАС, які означають капітуляцію», а бойові дії триватимуть, доки Ізраїль не досягне усіх свої цілей

Він також висловив переконання, що пприйняття вимог ХАМАС лише наблизить наступний конфлікт і дозволить ХАМАС вчинити ще одну бійню в майбутньому.

Нетаньягу запевнив, що Ізраїль все ще відкритий для угоди, але додав ХАМАС «залишається на своїх позиціях».

Переговори про припинення вогню в секторі Гази та звільнення заручників — що відомо

Читайте також:
Біньямін Нетаньягу (Фото:REUTERS/Ronen Zvulun) Ізраїль проведе операцію в місті Рафах в не залежності від результатів переговорів щодо заручників — Нетаньягу

4 травня канал CNN повідомив, що переговори про перемир’я між Ізраїлем і палестинською організацією ХАМАС можуть призвести до угоди про припинення вогню вже найближчими днями, але точніші деталі уточнюватимуть під час додаткових обговорень.

За даними каналу, засідання, що відбулося в суботу, 4 травня, в Каїрі, зібрало представників Ізраїлю і ХАМАСу на переговорах за посередництва США, Катару та Єгипту. Під час цієї зустрічі було досягнуто прогресу в розробленні технічних аспектів можливої угоди. Однак, за словами двох ізраїльських джерел, для укладення остаточної угоди може знадобитися до тижня додаткових переговорів.

Також CNN повідомив, що після досягнення початкової домовленості, що передбачає тимчасове припинення вогню і звільнення заручників у Газі, очікується початок нових переговорів щодо більш детального оформлення умов перемир’я.

Читайте також:
Біньямін Нетаньягу (Фото:REUTERS/Ronen Zvulun) Серед них, ймовірно, Нетаньягу. МКС може видати ордери на арешт ізраїльських чиновників, у США пригрозили «помстою» — ЗМІ

Представники США підходять до переговорів з обережним оптимізмом, відзначаючи досягнутий прогрес, але нагадують, що минулі угоди іноді зривалися в останній момент.

У жовтні 2023 року, під час атак на Ізраїль з боку Гази, бойовики ХАМАС узяли в заручники понад 200 осіб.

29 лютого повідомлялося, що переговори між Ізраїлем і ХАМАС про припинення вогню в секторі Газа і можливе звільнення заручників зайшли в глухий кут.

1 березня координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки США Джон Кірбі заявляв, що переговори щодо перемир’я в секторі Газа тривають, і сторони обговорюють пропозицію припинити вогонь на шість місяців.

31 березня Ізраїль відправив нову делегацію до Єгипту ознайомитися з черговою пропозицією про звільнення заручників.

Читайте також:
Сектор Гази (Фото:REUTERS/Violeta Santos Moura) США та Велика Британія закликають ХАМАС прийняти пропозицію Ізраїлю про перемир’я

14 квітня ізраїльські ЗМІ повідомили, що ХАМАС відкидає пропозицію Ізраїлю про тимчасове припинення вогню та обмін заручниками, вимагаючи повного виведення військ із Гази.

17 квітня телеканал NBC News також повідомив, що наразі переговори про припинення вогню і звільнення ізраїльських заручників «майже заморожені».

Радник із національної безпеки США Джейк Салліван заявляв, що Ізраїль готовий укласти угоду про перемир’я, тепер крок — за палестинцями.

Редактор: Анастасія Одінцова Читати далі