Автор: Кіра Борисіхіна

Група дослідників під керівництвом доктора Раффаеле Теперіно з Мюнхенського університету імені Гельмгольца вивчила вплив батьківської дієти на здоров’я дітей.

Читайте також:
Помірна фізична активність допомагає знизити ризик серцево-судинних захворювань (Фото:pexels) Погані новини. Діти з високим кров’яним тиском схильні до серйозних серцевих захворювань

У центрі уваги були малі молекули РНК у сперматозоїдах, відомі як фрагменти мітохондріальної тРНК (мт-цРНК). Ці РНК відіграють ключову роль у успадкуванні ознак здоров’я, регулюючи експресію генів.

Відео дня

Дослідники використовували дані когорти LIFE Child, що включає інформацію від більш ніж 3000 сімей. Аналізи засвідчили, що маса тіла батька впливає на вагу дітей та їхню схильність до метаболічних захворювань, незалежно від ваги матері, генетики батьків або умов навколишнього середовища.

Для перевірки результатів група провела експерименти на мишах, яких годували дієтою з високим вмістом жирів. Це вплинуло на репродуктивні органи тварин, зокрема на придатки яєчок, де дозрівають сперматозоїди. «Наше дослідження показує, що сперматозоїди, які зазнали впливу дієти з високим вмістом жирів, призводять до потомства з підвищеною схильністю до метаболічних захворювань», — каже Теперіно.

Щоб поглибити результати, дослідницька група провела додаткові експерименти в лабораторії, створивши ембріони за допомогою екстракорпорального запліднення. Вони виявили, що мт-цРНК зі сперми мишей, які перебували на дієті з високим вмістом жирів, впливають на експресію генів у ранніх ембріонах, що позначається на розвитку і здоров'ї потомства.

Читайте також:
Ознаки раку в дітей, які легко не помітити (Фото:Gustavo Fring/Pexels) Ви собі цього не пробачите. ТОП-10 ознак раку в дітей, які легко не помітити

«Наша гіпотеза про те, що фенотипи, як-от діабет і ожиріння, передаються через епігенетичні механізми з покоління в покоління, підтверджується цим дослідженням», — пояснює професор Мартін Грабе де Ангеліс, співавтор дослідження та директор із досліджень у Helmholtz Мюнхен.

Результати підкреслюють важливість здоров’я батька до зачаття і пропонують нові підходи до профілактичного медичного огляду. Раніше припускали, що батьки не беруть участі в генетичному складі мітохондрій свого потомства.

Однак дослідження показує, що сперматозоїди переносять фрагменти мт-РНК в яйцеклітину під час запліднення. Ці РНК можуть впливати на розвиток і здоров’я потомства, регулюючи активність генів у мітохондріях, тим самим роблячи важливий вплив на енергетичний обмін дітей.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. NV не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. NV також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

Читати далі