Автор: Максим Рокатанський

Компанія Apple провела онлайн-презентацію нових планшетів iPad. Розбираємося, що показали, і чи варто поспішати з покупкою новинок.

Колись Apple буквально створила ринок планшетів з нічого.

І хоча планшети не стали настільки ж популярними, як смартфони, і не витіснили з ужитку ноутбуки, цей клас ґаджетів все ж відіграє помітну роль на ринку.

Відео дня

І Apple, як і раніше, домінує в цьому напрямку.

Останнім часом великих оновлень планшетів компанія не робила.

Саме тому цьогорічна презентація Apple є доволі помітною подією.

Бо нарешті Apple дуже серйозно «освіжила» як iPad Air так і iPad Pro. І навіть стилус Apple Pencil Pro отримав важливі оновлення.

Але про все по порядку.

Apple iPad Air — що нового

У новому Apple iPad Air використовується процесор M2 (Фото: Apple) У новому Apple iPad Air використовується процесор M2 / Фото: Apple

Отже, Apple вперше за два роки випустила оновлення свого наймасовішого планшета iPad Air.

Раніше, модель існувала тільки в 11-дюймовій версії. Тепер же крім оновленої версії з діагоналлю 11 дюймів, з’явилася і версія зі значним 13-дюймовим екраном. Це відповідає діагоналі екрана базового ноутбука MacBook Air.

Усередині обох версій нових iPad Air — процесор Apple Silicon M2. За оцінками Apple, він на 50% швидший за свого попередника.

Читайте також: Кругленька сума. Стало відомо, скільки Apple заплатили за те, щоб власники iPhone використовували Google Пошук

Об'єм вбудованого накопичувача стартує від 128 ГБ у базовій версії і досягає 1 ТБ у топовій.

У США вартість 11-дюймової моделі iPad Air починається від $599, 13-дюймової — від $799.

Компанія вже приймає попередні замовлення, а в продаж пристрої потраплять 15 травня.

Apple iPad Pro — маленька революція

Новий iPad Pro отримав потужний процесор M4 (Фото: Apple) Новий iPad Pro отримав потужний процесор M4 / Фото: Apple

Модель iPad Pro давно стала улюбленим інструментом багатьох музикантів, дизайнерів, відеомейкерів. Нарівні з великим і якісним екраном iPad Pro завжди вирізнявся значною продуктивністю.

Тепер це твердження ще більш правдиве, ніж будь-коли.

Нова версія iPad Pro отримала не тільки потужніше «залізо», а й абсолютно феєричні нові екрани.

Але почати можна, мабуть, з товщини корпусу.

Новий 11-дюймовий iPad Pro має всього 5,3 мм у товщину. Водночас 13-дюймовий iPad Pro — лише 5,1 мм.

В Apple кажуть, що це — найтонший пристрій в історії компанії.

Крім того, Apple вперше представила матові версії iPad Pro — з нанотекстурним покриттям дисплея.

Замість традиційних LCD-екранів, нові 11- і 13-дюймові iPad Pro отримали екран OLED. Крім відмінної передачі кольору тут можна відзначити також високу яскравість — 1000 ніт.

В iPad Pro, як і в Air, фронтальна камера встановлена на довгій стороні екрана, що дає змогу здійснювати відеодзвінки за альбомного положення пристрою.

Обидві моделі Pro отримали новітній процесор M4 (у попередньому поколінні використовували чип M2 — той самий, що встановлений і в нових iPad Air).

Продуктивність M4 дасть змогу здійснювати на iPad Pro будь-які завдання, для яких ви б раніше задумалися про купівлю ноутбука. Також у компанії заявляють про редизайн системи охолодження. Нові планшети повинні ще менше грітися під навантаженням. Але перевірити це твердження можна буде тільки на практиці.

Для обох версій iPad Pro базовий обсяг вбудованої пам’яті становить 256 ГБ. У цьому випадку ціни починаються від $999 за 11-дюймову модель і $1299 за 13-дюймову.

Топові версії з 1 ТБ і модулями стільникового зв’язку обійдуться дорожче.

Найдорожча 13-дюймова модель iPad Pro з модулем 5G і нанотекстурним покриттям — у $2599.

Обидві моделі вже доступні для попереднього замовлення на сайті Apple.

Щойно пристрої будуть доступні в Україні, огляди з’являться на NV Техно. Тоді ми зможемо зробити висновки про те, наскільки зручно користуватися неймовірно тонкими планшетами з продуктивністю професійного ноутбука. І чи варто віддавати за них гроші, на які можна купити такий ноутбук.

Новий Apple Pencil Pro

Родзинкою презентації стало також цікаве оновлення стилуса Apple Pencil Pro.

Тепер він підтримує жести стиснення. І оснащений гіроскопом, що дає змогу художникам повертати пензель під час малювання.

Крім того, місце розташування Pencil можна відстежувати за допомогою сервісу Find My, як користувачі звикли робити зі своїми айфонами та іншими пристроями Apple.

Читати далі