У ніч проти суботи 11 травня в Україні спостерігалося яскраве рожево-червоне північне сяйво у небі.

Його можна було побачити від сходу до заходу України, зокрема, на Харківщині, Дніпропетровщині, Донеччині, Одещині, Миколаївщині, Хмельниччині, Волині та Тернопільщині.

Відео дня https://twitter.com/TMandrikova/status/1789084482806370469 Полярне сяйво над Харковом (Фото: PashaXVI/X) Полярне сяйво над Харковом / Фото: PashaXVI/X Північне сяйво на Волині (Фото: oleksandrasol1/X) Північне сяйво на Волині / Фото: oleksandrasol1/X

Харківський астроном Володимир Кажанов написав у своєму блозі, що таке явище стало наслідком потужної геомагнітної бурі G4 (Kp8, до 9).

«Полярне сяйво — це результат викиду корональної маси, що стався на Сонці в період з 8 по 9 травня. Частинки сонячного вітру взаємодіють з магнітним полем Землі і верхніми шарами атмосфери, й ми бачимо це в небі. В цю ніч для багатьох стало сюрпризом — побачити це явище природи в небі над своїм містом, своєю країною», — написав він.

oleksandrasol1/X Фото: oleksandrasol1/X oleksandrasol1/X Фото: oleksandrasol1/X Полярне сяйво у небі над Харковом (Фото: Dmytro Yefymenko/X) Полярне сяйво у небі над Харковом / Фото: Dmytro Yefymenko/X Полярне сяйво у небі над Харковом (Фото: Dmytro Yefymenko/X) Полярне сяйво у небі над Харковом / Фото: Dmytro Yefymenko/X

Кажанов зазначив, що дивитись треба в північну сторону неба, подалі від ліхтарів вуличного освітлення і високих дерев чи будинків. Бажано, щоб був вид на обрій.

«Якщо не бачите очима, спробуйте зробити фото смартфоном, налаштувавши зйомку з довгою експозицією, або встановіть фотоапарат на штатив та зробіть кілька знімків з довгою витримкою 5, 10, 20 секунд (ISO 200. 400…1600 чи більше). З налаштуваннями поекспериментуйте, що б не було пересвіченого неба чи темного, як смола», — порадив астроном.

https://twitter.com/ProrokAntihist4/status/1789025648683458867

Раніше на 10 та 11 травня прогнозували магнітну бурю з активністю К-індексу 5 та 6.

Окрім України, сяйво бачили і в декількох інших країнах Європи, зокрема у Польщі, Чехії, Словаччині, Литві, Англії та Шотландії.

Не перший раз полярне сяйво було видно в Україні. Явище вже спостерігалося у листопаді та у квітні 2023 року.
Редактор: Юлія Завадська Читати далі