Автор: Анастасія Печенюк

Закон ЄС про цифрові послуги (DSA) передбачає суворіші правила для великих онлайн-платформ. Telegram поки не підпадає під його дію через недостатню кількість користувачів, але в оцінках компанії вже засумнівалися.

Європейські регулятори наразі перевіряють, чи повинен Telegram кваліфікуватися як велика онлайн-платформа згідно з новим законом про модерацію контенту, пише Bloomberg. Закон застосовується до платформ, що залучають понад 45 мільйонів користувачів. Речник Telegram стверджує, що платформа залучила лише 41 мільйон постійних користувачів з ЄС.

Відео дня

Деякі офіційні особи в ЄС та його державах-членах ставлять під сумнів твердження Telegram. В Європейській комісії вивчають методологію Telegram для підрахунку користувачів.

DSA передбачає суворіші правила для запобігання поширення дезінформації для великих онлайн-платформ. Він дозволяє ЄС штрафувати порушників на суму до 6% глобальних річних продажів. Деякі лідери європейських країн переконані, що ці правила, що вже застосовуються для Facebook, X і YouTube, мають бути поширені й на Telegram, оскільки він є майданчиком для поширення дезінформації щодо різноманітних питань: від війни в Україні до імміграції та зміни клімату.

В Telegram вважають, що їхня платформа не є ефективною для поширення дезінформації, оскільки не покладається на алгоритми. Також платформа обіцяє створити інструмент для перевірки фактів.

Читати далі