Шанувальники їжі є по всьому світу. Ви знайдете музеї присвячені будь-якому продукту: від моркви до цукерок в упаковці з декоративними фігурками голів різних персонажів. Зібрали для вас одні з найцікавіших у цьому матеріалі.

Погляньте, яка їжа оточує вас. Кожній деталі вашого щоденного побуту може бути присвячена ціла експозиція десь у світі. Можливо, ви зараз недоїли свій ранковий сендвіч, чи у вас підгоріла вчора вечеря, і сьогодні плануєте їсти локшину швидкого приготування на обід. Розповідаємо про цікаві музеї їжі, присвячені саме таким випадкам та продуктам.

Відео дня Читайте також: За «професійну доброчесність». Директор музею Революції Гідності отримав європейську премію

1. Музей огидної їжі (Мальмо, Швеція)

На виставці представлено 80 найогидніших продуктів харчування у світі. Проте всі експонати — їжа їстівна і кимось дуже улюблена. Майже всі страви можна спробувати, якщо не збентежить їхній запах і зовнішній вигляд. Поруч із деякими експонатами висять таблички «Будь ласка, торкайтеся».

Відважні відвідувачі оцінять можливість понюхати та скуштувати деякі з цих сумнозвісних продуктів. Чи наважитеся ви понюхати найсмердючіший у світі сир? Або скуштувати солодощі, виготовлені з використанням хімікатів для очищення металу?

2. Музей локшини (Йокогама, Японія)

Цілий тунель — увесь вкритий яскравими обгортками локшини, які можна розглядати до запаморочення. Першу локшину швидкого приготування придумали в Китаї ще у 16 столітті. Її повторне «створення» — у 1958 році завдяки японцю Момофуку Андо. Далі він заснував компанію, і першу її масово продукування локшину. Японці дуже полюбили цей продукт, і високо оцінили дуже високо.

Експозиція не тільки розповідає про історію створення продукту, а й дає можливість відвідувачам придумати свій власний вигляд та смак.

У цьому музеї, крім історичної експозиції, є фабрика, де діти можуть зробити свою локшину, зал для розвитку креативності дітей і навіть парк розваг з гірками. А щоб і самому відчути себе «локшинкою», пропонують ознайомитися з процесом створення цієї страви зсередини.

Читайте також: Не раменом єдиним. Дев’ять видів японської локшини та їх головні відмінності

3. Музей підгорілої їжі (Штат Віргінія, США)

https://www.facebook.com/BurntFoodMuseum/posts/1398016923572233&show_text=true&width=500&is_preview=true?hidecaption=true

Підгоріла піца, перепечені кекси, молоко та кава, які збігли — далеко не весь список експонатів музею заснованого Доборою Хенсон Конант. Одного разу дівчина заговорилась по телефону, а коли повернулась до плити і побачила те, що залишилось від сидру, вирішила заснувати «Музей підгорілої їжі». Там експонуються найбільш естетичні приклади неуважності кухарів. Музей відкритий лише для приватних турів тривалістю 90 хвилин, вартість $3500 на групу до 9 осіб. За цю неабияку суму господиня музею особисто проводить тур, а також виступає перед екскурсантами: вона — номінант на премію Grammy і грає на електричній арфі. Також у музею є сторінка на Фейсбуці, де шанувальники «творчості» Дебори виставляють твори, згорілі на їхній кухні.

Читайте також: На «тісті» з курки. Трендом Мережі стала незвичайна піца Цезар — як її приготувати

4. Музей недоїдків знаменитостей (Кінгсенд, Англія)

Декілька екземплярів із колекції (Фото: сайт gotsmile.net) Декілька екземплярів із колекції / Фото: сайт gotsmile.net

Англійське кафе вирішило закарбувати у вашій пам’яті те, який вигляд має недоїдена їжа різних селебрітіс. На зовсім непомітний поличці в стіні, придивившись уважніше, можна побачити різні харчові продукти, такі як скоринки хліба, пакетики цукру, нут і серветки з плямами від кави, сховані під маленькими скляними куполами, — все це залишки з тарілок знаменитостей, які обідали в кафе. Наприклад, Невеликий шматочок хлібного пудингу, залишений принцом Чарльзом, вартістю 300 фунтів стерлінгів. Є скоринка від тоста з сиром і помідорами, залишена фотографом Девідом Бейлі, за 100 фунтів стерлінгів і за також ціною шкаралупки від яйця в бутерброді, який з'їв комік Х’ю Денніс. Однак зазначають, що гроші йдуть на благодійність.

5. Китайський музей кавунів (Пекін, Китай)

Пекінський музей доводить: цей світ належить кавунам, ми всі просто живемо в ньому. Футуристично-сучасний музей наповнений восковими кавунами з різними сортами з усього світу в оточенні неонового освітлення. Експозиція охоплює майже всі аспекти кавунів: від їхньої історії, методів вирощування до «кавунової культури» Китаю. Тут є стародавні китайські вірші, в яких згадуються баштанні, а також всілякі інформаційні вивіски та таблички. Навіть сама будівля прикрашена гігантським імпресіоністичним кавуном над вхідними дверима. А вже за ними — справжні кавуни, культова рослина, яку тут вирощують у кількох сортах. То може все-таки воскові красивіше?

Читайте також: Використовували какао по максимуму. У Німеччині придумали несподіваний спосіб оптимізувати виробництво шоколаду

6. Будинок шоколаду (Цюрих, Швейцарія)

https://vm.tiktok.com/ZMr11GtYt/

Саме та ваша мрія побувати на шоколадній фабриці Віллі Вонки може збутися тут. Безлімітний шоколад, купи цукерок, яскравих обгорток, і все у футуристичній атмосфері комічної будівлі. Як у фільмі з Джонні Деппом.

Цей Будинок шоколаду є обов’язковою зупинкою для любителів шоколаду. Ви можете розпочати або завершити свою подорож у шоколадній крамниці, яка, як зазначено на сайті, є найбільшою у світі площею близько 5 000 квадратних футів. Ви також неодмінно будете вражені шоколадним фонтаном, який вміщує понад 3 000 фунтів шоколаду.

7. Музей Генделя та Хендрікса (Лондон, Англія)

Музей їжі — не лише експозиція продуктів. Композитор епохи бароко був пристрасним прихильником їжі та музики, про що нагадує відреставрований музей. Баранячі вуха, пиріг з вугром і багато кларету — усе тут. Будівля включає їдальню, де відбувалися репетиції та концерти, що супроводжувалися годування до 40 осіб за раз, і кухню, де готували страви.Однак їжа була чутливою темою. Гендель посварився з другом, який опублікував сатиричну карикатуру, що зображала його як жирного кабана, який грає на органі в оточенні їжі та напоїв.

Один з відвідувачів згадував, як Гендель після вечері вийшов, щоб записати музичні ідеї — і був підглянутий крізь замкову щілину сусідньої кімнати, де насолоджувався кошиком бургундського вина. Про ці історії вам і розкажуть у цьому лондонському музеї.

Редактор: Анастасія Конорчук Читати далі