Країни НАТО мають бути обережними та не надавати Україні дозволу бити по території Росії західною зброєю. Таку думку висловила прем'єр-міністрка Італії Джорджія Мелоні, пише Deutsche Welle у неділю, 26 травня.

Слова Мелоні стали реакцією на інтерв'ю генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга з The Economist, де він запропонував західним партнерам України скасувати заборону на застосування їхньої зброї по цілях на російській території.

Відео дня Читайте також:
На передньому плані — повнорозмірна модель ракети ATACMS на виставковому стенді, архівне фото (Фото:Lockheed Martin / armyrecognition.com) Зробити в РФ «буферну зону». Чи дозволять США бити своєю зброєю по території Росії, куди саме і коли це відбудеться — аналіз NV

«Я не знаю, чому Столтенберг так сказав, я думаю, що ми повинні бути дуже обережними», — сказала прем'єр-міністрка.

Водночас вона погодилася з тим, що НАТО має «залишатися твердим» та не показувати Росії, що Альянс «поступається».

Напередодні низка італійських посадовців та політиків назвали заклик Столтенберга «божевіллям, що ставить світ на межу ядерної війни», «кроком до ескалації», «зміною захисту України на атаку», «сп'янілістю від люті війни» та закликали Мелоні «вийти зі свого мовчання і сказати щось розумне».

Використання західної зброї по території РФ

17 травня речник Білого дому Джон Кірбі заявив, що США «не заохочують» Україну бити американською зброєю по території Росії.

У Пентагоні зазначили, що іноземна зброя «має бути використана для того, щоб повернути українську суверенну територію» і що це має відбуватися «саме на українській території».

Видання Le Monde, аналізуючи заяви держсекретаря США Ентоні Блінкена під час візиту до Києва, писало, що Україна, ймовірно, отримала дозвіл від США на використання американської зброї для ударів по території Росії.

3 травня міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон пообіцяв $3,74 млрд щорічної військової допомоги Україні. Він додав, що Лондон не заперечує проти використання своєї зброї для ударів по Росії.

Читайте також:
Зброя для України (Фото:Handout) Швеція дозволила Україні використовувати свою зброю для ударів по території Росії

Le Monde вважає заяви Кемерона і Блінкена «ознакою продуманої зміни позиції Заходу» з цього питання.

20 травня міністр оборони США Ллойд Остін і голова Об'єднаного комітету начальників штабів США Чарльз Браун ухильно відповіли на запитання про те, чи може Україна використовувати американську зброю для ударів по території країни-агресора на тлі російського наступу в Харківській області.

21 травня президент України Володимир Зеленський в інтерв'ю NYT сказав, що звернувся до США з проханням дозволити Україні використовувати американські ракети та іншу зброю по військових цілях на території Росії.

26 травня канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що виступає проти використання Україною західної зброї для ударів по території РФ.

Редактор: Олексій Бочкар Читати далі