Ветеран російсько-української війни, майор запасу Олексій Гетьман розповів в ефірі Radio NV, чи можна стверджувати, що росіянам нічого не вдалося досягти своїм наступом у Харківській області.

https://www.youtube.com/watch?v=LuBGDZ6AB-k&t=1s

«По-перше, вони захопили два плацдарми, це вже вдалося. Плацдарми мають углиб п’ять-сім км, вшир — 13−15 км. Це за бойовими статутами, за підручниками якраз плацдарми, з яких має наступати бригада», — констатував Гетьман.

Відео дня

Як зазначив експерт, можливо, окупанти хотіли захопити більше, але їх зупинили ЗСУ:

Читайте також:
Єнс Столтенберг у Києві 29 квітня 2024 року (Фото:REUTERS/Thomas Peter) Росія не змогла зробити жодного великого прориву під час наступу на Харківському напрямку — генсек НАТО

«Говорити, що вони нічого не досягли, якщо ми туди додали резерви, якщо вони створили два плацдарми, і з тих плацдармів вони намагатимуться [наступати]… Це буде друга хвиля, тут уже очевидно, і вони спробують просунутися на п’ять-10 км до Харкова для того, щоб можна було його прицільно обстрілювати вже зі ствольної артилерії».

Також він зазначив, що втрати у противника під час їхнього наступу великі, але поки що не критичні для них:

"Тому, ви знаєте, ці розмови про те, що ми зірвали бліцкриг, що ми розгромили ворога…<…> Давайте прислухаємося до розумних речей, які говорить, наприклад, президент [України Володимир] Зеленський, що тактична перевага явно буде на боці росіян у весняно-літній період, і деякі просування на деяких ділянках будуть".

Тому, додав Гетьман, можна говорити, що ми призупинили наступ росіян, а не зірвали. Крім того, наголосив майор запасу, ми зараз маємо посилюватися західною зброєю, мобілізованими, фортифікаціями, щоб компенсувати чисельну перевагу ворога.

10 травня російські окупанти спробували прорвати оборону України під Вовчанськом Харківської області. Президент України Володимир Зеленський заявляв, що російські війська почали нову хвилю контрнаступальних дій на цьому напрямку.

Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський повідомив, що російські війська розширили зону активних бойових дій на 70 км.

Моніторингові ресурси повідомляли про окупацію кількох сіл на півночі Харківщини. Прорив росіян викликав дискусії навколо того, чи були на достатньому рівні підготовлені укріплення на півночі.

28 травня в Генштабі ЗСУ заявили, що російська армія від початку доби не вела штурмів на Харківщині. Зазначалося, що на харківському напрямку підрозділи українських військ зміцнюють оборону і тримають російських загарбників під вогневим контролем.

В інтерв'ю Reuters міністр оборони Рустем Умеров заявив, що окупанти ставлять собі за мету відкрити новий фронт на півночі України. Він додав, що зараз вдалося стабілізувати нову лінію фронту в Харківській області.

Редактор: Анастасія Созонова Читати далі