Недавнє дослідження, опубліковане в The Journal of Nutrition, показує, що споживання картоплі помірно знижує ризик смертності від усіх причин і від серцево-судинних захворювань у дорослих.

Читайте також: Нижчі шанси померти від раку. Вчені дослідили вплив Середземноморської дієти на здоров’я онкохворих пацієнтів

Чи корисна картопля

Вона є основним продуктом харчування в багатьох країнахі, як наслідок, є одним із найпоширеніших овочів у всьому світі. Картопля є багатим джерелом калію, вітаміну С, харчових волокон і багатьох біологічно активних сполук, які є корисними для серцево-судинної системи. Проте через високий вміст крохмалю споживання картоплі пов’язують із ризиком кардіометаболічних захворювань через високий глікемічний індекс.

Відео дня Чи корисна картопля (Фото: Unsplash/ Eric Prouzet) Чи корисна картопля / Фото: Unsplash/ Eric Prouzet

В останніх скандинавських рекомендаціях щодо харчування згадується включення картоплі в раціон, однак кількісних рекомендацій не було надано через відсутність доказів. Крім того, попередні дослідження, що вивчали зв’язок між споживанням картоплі та ризиком смертності від серцево-судинних захворювань, дали неоднозначні результати.

Читайте також: Дотримуйтесь міри. Учені з’ясували, чи безпечна білкова дієта

Про дослідження

Поточне популяційне проспективне когортне дослідження було проведено в трьох норвезьких округах: Північній, Південно-Західній і Центральній Норвегії. Загалом у ньому взяли участь 77 297 дорослих людей віком від 18 до 64 років. Реципієнтів запросили взяти участь у трьох перевірках серцево-судинної системи, проведених між 1974 і 1988 роками.

Під час кожного скринінгу використовували напівкількісні опитувальники щодо частоти прийому їжі для збору інформації про раціон. Так розрахували щотижневе споживання картоплі та сукупне середнє споживання. Дані про цивільний стан, стан здоров’я та фактори способу життя, такі як звички куріння та фізична активність, також були отримані від учасників.

Картопля є багатим джерелом калію, вітаміну С, харчових волокон (Фото: Unsplash/Gilberto Olimpio) Картопля є багатим джерелом калію, вітаміну С, харчових волокон / Фото: Unsplash/Gilberto Olimpio

Інформацію про смертність від усіх причин і від серцево-судинних захворювань було отримано з Норвезького реєстру причин смерті за допомогою унікального персонального ідентифікаційного номера, присвоєного всім жителям. Було проведено відповідний статистичний аналіз, щоб визначити зв’язок між споживанням картоплі та ризиком смертності від усіх причин і серцево-судинної.

Читайте також: При менопаузі. Вчені назвали три групи продуктів, які варто їсти жінкам після 45 років, щоб схуднути

Результати дослідження

Вихідна характеристика учасників показала, що чоловіки частіше споживали картоплю, ніж жінки. Реципієнти з великим споживанням картоплі, швидше за все, мали лише обов’язкову освіту, були курцями, повідомляли про більшу фізичну активність і мали меншу ймовірність ожиріння або надмірної ваги порівняно з тими, хто споживав найменше картоплі. Найбільша поширеність діабету спостерігалася серед учасників з низьким споживанням картоплі.

Вона є основним продуктом харчування в багатьох країнах (Фото: Unsplash/ engin akyurt) Вона є основним продуктом харчування в багатьох країнах / Фото: Unsplash/ engin akyurt

У першому та третьому скринінгу, відповідно, близько 68% та 62% учасників дослідження споживали шість-сім страв, що містять картоплю, щотижня. Середня кількість картоплі, яку споживали щотижня на початковому етапі, становила 13, приблизно 90% учасників споживали щонайменше дві картоплі за один прийом їжі.

Читайте також: Важливі цифри. Вчені прорахували, що було б, якби всі ресторани підраховували калорії страв

Зв’язок між споживанням картоплі та смертністю

Загалом було зареєстровано 27 848 смертей серед 77 297 зареєстрованих учасників протягом середнього періоду спостереження 33,5 років. Серед цих смертей 9072 були спричинені серцево-судинними захворюваннями, у тому числі 4620 смертей від ішемічної хвороби серця та 3207 смертей від гострого інфаркту міокарда.

Чоловіки частіше споживали картоплю, ніж жінки (Фото: Unsplash/cleo stracuzza) Чоловіки частіше споживали картоплю, ніж жінки / Фото: Unsplash/cleo stracuzza

Учасники, які споживали 14 або більше картоплин щотижня, мали менший ризик смертності від усіх причин, ніж ті, хто споживав шість картоплин або менше. Спостерігався незначно зворотний зв’язок між споживанням картоплі та меншим ризиком смерті внаслідок серцево-судинних захворювань, ішемічної хвороби серця та гострого інфаркту міокарда.

Враховуючи середнє щоденне сукупне споживання, спостерігалося зниження ризику смертності від усіх причин і від серцево-судинних захворювань на 4% із кожним збільшенням споживання картоплі на 100 грамів на день.

Читайте також:
Названо речовини корисні при діабеті (Фото:viarami/pixabay) Номер один. Учені назвали поживну речовину, яка ефективно знижує рівень цукру в крові

Висновки

Спостерігався помірний зворотний зв’язок між тривалим звичним споживанням картоплі та ризиком виникнення будь-яких причин і серцево-судинних захворювань серед дорослих норвежців. Тим не менш, поточне дослідження включає норвезьку популяцію та схему харчування протягом 1970−80-х років, що може обмежити можливість узагальнення результатів для населення з іншими харчовими звичками та культурними факторами.

Учасники, які споживали 14 або більше картоплин щотижня, мали менший ризик смертності (Фото: Unsplash/Annie Spratt) Учасники, які споживали 14 або більше картоплин щотижня, мали менший ризик смертності / Фото: Unsplash/Annie Spratt

Незважаючи на те, що анкети щодо частоти споживання їжі, які використовуються в поточному дослідженні, не включають запитань про споживання продуктів з обробленої картоплі, за винятком картопляних чипсів, і не враховують споживання картоплі як інгредієнта. Дослідження споживання в Норвегії 1970-х і 1980-х років показують, що 80% усіх обідів готували з вареною картоплею. Вона вважається якісним джерелом вуглеводів з більш низьким глікемічним індексом.

Попередні дослідження, які повідомляли про несприятливий вплив споживання картоплі на ризик смертності від усіх причин, або про його відсутність, часто групували оброблені картопляні продукти з цілою картоплею. Важливо відзначити, що певні способи приготування впливають на харчовий профіль. Тож те, як саме приготована ваша картопля, має значення.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. NV не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. NV також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

Редактор: Юлія Звєрькова Читати далі