Кріп — це трава, яка використовується в європейській та азіатській кухнях. Спеція не лише смачна, а й надзвичайно корисна для здоров’я.

Читайте також: Добрі та «злі» сусіди. Поруч з якими культурами виросте густий та духмяний кроп

Рослина має тонкі стебла з м’якими листками, що чергуються, і коричневе, плоске, овальне насіння. У той час як листя має солодкий трав’янистий смак, насіння кропу більш ароматне, з легким цитрусовим ароматом, схожим на кмин. Кріп як прянощі і спеції зазвичай використовується для покращення смаку різних страв. Його часто додають до лосося, картоплі та соусів на основі йогурту. Окрім кулінарного використання, кріп багатий на ряд поживних речовин і традиційно використовується для лікування різних захворювань, включаючи проблеми з травленням, коліки у немовлят і неприємний запах з рота.

Відео дня Кріп містить багато віттамінів (Фото: VadimVasenin/depositphotos) Кріп містить багато віттамінів / Фото: VadimVasenin/depositphotos

Сім переваг кропу для здоров’я

Читайте також: Буришник. Рецепт гуцульського картопляного пирога з бринзою та зеленню

1. Містить багато вітамінів і корисних мікроелементів

Свіжий кріп дуже низькокалорійний, але при цьому є напрочуд хорошим джерелом кількох важливих вітамінів і мінералів, зокрема вітаміну С, марганцю та вітаміну А. Вітамін А — незамінна поживна речовина, важлива для збереження зору та підтримки здорової імунної системи. Він також відіграє важливу роль у чоловічій та жіночій репродукції. Так само вітамін С життєво важливий для вашої імунної системи і допомагає у формуванні кісток, загоєнні ран та метаболізмі. Крім того, свіжий кріп забезпечує 1−2% добової норми кальцію, міді, магнію, калію, рибофлавіну та цинку. Однак, оскільки свіжий кріп зазвичай споживається в менших кількостях, ніж 1 чашка (9 грамів), кількість поживних речовин, які ви отримаєте, посипаючи ним їжу, буде значно меншою.

2. Може допомогти знизити рівень цукру в крові

Хронічно високий рівень цукру в крові викликає занепокоєння, оскільки він може збільшити ризик розвитку таких захворювань, як інсулінорезистентність, метаболічний синдром і діабет 2 типу. Припускають, що кріп знижує рівень цукру в крові. Насправді кілька досліджень на тваринах з діабетом показали значне поліпшення рівня цукру в крові натщесерце при застосуванні щоденних доз екстракту кропу. Проте досліджень на людях недостатньо.

Читайте також: Щоб використати знову. Як повернути свіжість хлібу, зелені та іншим продуктам

3. Може мати протиракові властивості

У кропі є природні рослинні сполуки, що мають протиракові, противірусні, протигрибкові та протизапальні властивості. Вони зазвичай містяться в ефірних оліях кропу і пов’язані з протираковими властивостями. Зокрема, d-лімонен (монотерпен — природна сполука), який, як показали дослідження, може допомогти запобігти та лікувати рак легенів, молочної залози та товстої кишки.

Кріп має протиракові властивості (Фото: fotovincek/depositphotos) Кріп має протиракові властивості / Фото: fotovincek/depositphotos

4. Містить антибактеріальні властивості

Ефірні олії кропу мають антибактеріальну дію, яка бореться з потенційно шкідливими бактеріями, такими як Klebsiella pneumoniae та Staphylococcus aureus.

5. Покращить здоров’я кісток

Кріп містить кальцій, магній і фосфор — всі вони важливі для здоров’я кісток.

Кріп зміцнює здоров'я кісток (Фото: NewAfrica/depositphotos) Кріп зміцнює здоров'я кісток / Фото: NewAfrica/depositphotos

6. Зменшить менструальні болі

Ефірні олії кропу можуть допомогти полегшити біль від спазмів під час менструації. Однак на даний момент дослідження обмежені і неоднозначні.

Читайте також: Мариновані по-особливому. Найактуальніша закуска сезону — баклажани як гриби

6. Є потужним антиоксидантом

Антиоксиданти, що містяться у кропі допомагають захистити клітини від пошкоджень, спричинених нестабільними молекулами, відомими як вільні радикали.

7. Гарне джерело марганцю

Хоча він необхідний у дуже малих кількостях, це важливий мінерал, який підтримує нормальне функціонування мозку, нервової системи та метаболізм цукру і жирів.

Читайте також: З «української Венеції». Як приготувати вилківську рибну юшку за рецептом Клопотенка

Чи може кріп бути шкідливим для здоров’я

Кріп загалом безпечний для споживання. Однак у рідкісних випадках він може викликати алергічні реакції, блювоту, діарею, свербіж у роті, набряклі червоні шишки на язиці та набряк горла. Крім того, рекомендується уникати вживання таблеток або екстрактів кропу під час вагітності та грудного вигодовування, оскільки досліджень щодо їхньої безпечності недостатньо.

Кріп можна їсти в салатах, перших і других стравах та у соусах (Фото: monticello/depositphotos) Кріп можна їсти в салатах, перших і других стравах та у соусах / Фото: monticello/depositphotos

Кріп найкраще їсти у свіжому вигляді, його можна додавати до салатів, соусів, перших чи других страв і закруток. Також в їжу вживають насіння цієї рослини. Сушений кріп також смакує в їжі, як ароматна спеція. У будь-якому випадку, як насіння, так і листя кропу можуть додати смаку та яскравих кольорів різноманітним стравам. При правильному зберіганні свіжий кріп може зберігатися до 1 тижня в холодильнику і кілька місяців у морозильній камері.

Читайте також: Завжди свіжий та смачний. Як виростити пишний кріп і зберігати його протягом року

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. NV не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. NV також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

Редактор: Тетяна Денисенко Читати далі