Високий рівень ксиліту, низькокалорійного підсолоджувача, який використовується в продуктах зі зниженим вмістом цукру, жувальній гумці та зубній пасті, може підвищити ризик серцевих нападів, інсультів і смерті.

Про це йдеться в новому дослідженні, опублікованому в Європейському журналі серця. Дослідники спостерігали за більш ніж 3000 осіб у США та Європі протягом трьох років. Вони з’ясували, що у людей з найвищим вмістом ксиліту в крові частіше виникають проблеми з серцем і кровоносними судинами.

Відео дня

Усе про замінники цукру

Що таке замінник цукру? Замінник цукру — це речовина, яка використовується для підсолоджування їжі та напоїв замість цукру. Ці речовини можуть бути як штучними (створеними в лабораторії), так і натуральними (рослинного походження). Вони зазвичай у сотні разів солодші за цукор і містять дуже мало калорій. Їх часто додають у дієтичні продукти, такі як газовані напої, соуси, випічку, цукерки та жувальну гумку без цукру.

Аспартам

Популярний штучний підсолоджувач, створений з амінокислот аспарагінової кислоти і фенілаланіну. Хоча аспартам містить калорії, він приблизно у 200 разів солодший за цукор, тому потрібна менша його кількість. Аспартам можна знайти в газованих напоях, жувальній гумці, йогуртах, десертах і ліках. Однак його не можна використовувати для випічки, оскільки під час нагрівання він втрачає солодкість. Людям із фенілкетонурією (ФКУ) не слід його вживати, оскільки їхній організм не може його переробити.

Читайте також:
Peteer/Depositphotos Підступні солодощі. Темний бік «корисних» десертів

Сахарин

Цей штучний підсолоджувач існує з 1879 року. Він не містить калорій, але може залишати гіркий післясмак. Сахарин можна використовувати у випічці. Він міститься в таких продуктах, як випічка, консервовані фрукти, жувальна гумка і безалкогольні напої. Вагітним жінкам рекомендується уникати сахарину, оскільки він може проникати через плаценту.

Сукралоза

Сукралоза приблизно в 600 разів солодша за цукор і виробляється шляхом зміни молекули сахарози. Вона не засвоюється організмом і не містить калорій. Торгова марка Splenda часто використовує сукралозу, яку додають у газовані напої, соки, соуси, сиропи, цукерки та десерти. Сукралозу можна купити в пакетиках і використовувати для випічки.

Читайте також:
Стевія в 200−400 разів солодша за цукор (Фото:Dionisvera / depositphotos.com) Нуль калорій. Експерт розповіла, чому цукор варто замінити стевією і як це зробити

Стевія

Цей натуральний замінник цукру виробляється з листя рослини Stevia rebaudiana. Стевія продається у вигляді рідких крапель і використовується в йогуртах, випічці, цукерках і жувальній гумці. Її можна додавати в каву, чай і використовувати для випічки.

Чернечий фрукт

Цей підсолоджувач отримують із китайської дині-монаха. Він не містить калорій і часто змішується з іншими замінниками цукру. Чернечий фрукт міститься в деяких соках, безалкогольних напоях, молочних продуктах, приправах і цукерках.

Цукрові спирти

Цукрові спирти, такі як еритрит, мальтит, сорбіт і ксиліт, — це вуглеводи, які виробляють у лабораторії або отримують із фруктів. Вони використовуються в оброблених харчових продуктах, таких як жувальна гумка, льодяники, морозиво і пудинги, а також у зубній пасті та рідині для полоскання рота.

Читайте також:
Ученые предлагают использовать сахарин в составе лекарств для борьбы с разными видами онкологии (Фото:© Umberto Salvagnin/Flickr) Заменитель сахара поможет в борьбе с раком — ученые

Чи безпечні цукрозамінники?

FDA схвалило використання як штучних, так і натуральних замінників цукру. Національний інститут раку стверджує, що немає доказів їхнього зв’язку з раком. Однак надмірне вживання може спричинити проблеми з травленням і змінити кишкові бактерії. Також вони пов’язані з такими захворюваннями, як діабет 2 типу та високий кров’яний тиск.

Чи корисні вони для схуднення?

Заміна цукру на замінник може скоротити кількість споживаних калорій, але немає переконливих доказів, що це сприяє схудненню.

Корисні при діабеті?

Замінники цукру можуть допомогти контролювати рівень цукру в крові, задовольняючи при цьому потребу в солодкому. Однак важливо не перевищувати рекомендовані норми споживання і отримувати калорії з цільних продуктів.

Читайте також:
Оксана Скиталінська: «В 330 мл коли міститься приблизно 39 г доданого цукру» (Фото:Blake Wisz/Unsplash) Думка лікаря. Чому я проти солодких напоїв

Дослідження ксиліту

Щоб зрозуміти вплив ксиліту, дослідники вивчили активність тромбоцитів у добровольців, які вживали напої з ксилітом і з глюкозою. Рівень ксиліту в крові збільшувався в 1000 разів після вживання напоїв із ксилітом, але не змінювався після напоїв із глюкозою.

Ксиліт природним чином міститься в невеликих кількостях у фруктах і овочах. За останні десять років його все частіше використовують в оброблених продуктах, зубній пасті та жувальній гумці.

Доктор Стенлі Гейзен із Клівлендської клініки наголошує на необхідності подальших досліджень цукрових спиртів і штучних підсолоджувачів. Хоча не варто відмовлятися від зубної пасти з ксилітом, важливо знати, що високе споживання ксиліту може збільшити ризик утворення тромбів.

У відповідь на дослідження, Рада з контролю калорій, що представляє індустрію низькокалорійних продуктів харчування і напоїв, заявила, що ксиліт схвалений державними установами вже кілька десятиліть. Також було зазначено, що результати дослідження можуть не застосовуватися до всього населення, оскільки деякі учасники мали підвищений ризик серцево-судинних проблем.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. NV не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. NV також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

Редактор: Кристина Гришанова Читати далі