Іван Компан

Іван Компан

Фінансист, засновник First Kyiv Investment Club

Цього тижня в учасників ринку — азартних гравців, трейдерів та інвесторів — було три розваги: чекати на Звіт про стан ринку праці, насолоджуватися злетом Nvidia, та розважатися, спостерігаючи за розвитком ситуації навколо GameStop.

А тепер про все по черзі.

Читайте також:
Nvidia коштує понад $3 трлн (Фото:Tyrone Siu / Reuters) Microsoft напружилась. Nvidia обійшла Apple і стала другою найдорожчою компанією світу

Nvidia — компанія-мрія! А як ще можна назвати компанію, про яку п’ять років тому говорили лише спеціалісти, широкий загал навіть назви не чув, а її вартість була в сорок разів менше ніж зараз? Ні, я не помилився — в сорок разів! Тільки з початку цього року ринкова капіталізація виробника мікропроцесорів зросла на 143%, або $1.8 трильйонів. А це вартість трьох Tesla, одного Amazon чи п’ятнадцяти Intel. Всі навколо переконані, що штучний інтелект (АІ) змінить світ, без нього подальший розвиток неможливий і саме АІ допоможе інвесторам розбагатіти. А який же штучний інтелект без мікросхем Nvidia? Ось коло і замкнулося, зробивши Nvidia другою найдорожчою компанією у світі, після Microsoft, з загальною капіталізацією майже в $3 трильйони. Та й не факт, що наступного тижня ці технологічні гіганти не поміняються місцями.

Відео дня

Чи є у такого оптимізму фундаментальне підґрунтя? Якесь є, але для того, щоб виправдати нинішню захмарну ціну акцій, мають справдитися абсолютно всі найоптимістичніші прогнози аналітиків щодо майбутнього компанії, і бажано, якщо вони справдяться на 150%. Не всі, звісно, вірять в таку фантастичну перспективу, тому роблять ставки на пониження, граючи проти компанії. За даними S3 Partners, в четвер загальний обсяг таких ставок склав $34 мільярди, що майже вдвічі перевищує обсяг ставок проти Apple ($19 мільярдів) та Tesla ($18 мільярдів). Чимало! Справляє враження, хоча з іншого боку — це всього 1% ринкової вартості компанії. Ну, а хто правий, ведмеді чи бики, — покаже лише час.

Читати далі