Нове дослідження Університету Флориди показує, що апельсинова шкірка може бути ключем до покращення серцево-судинної системи.

Читайте також: Від діабету, тиску та зайвої ваги. 13 переваг кульбаби для здоров’я та як її правильно вживати в їжу

Висновки опубліковані в Journal of Agricultural and Food Chemistry.

За даними Центрів з контролю та профілактики захворювань, захворювання серця є основною причиною смерті чоловіків, жінок і представників більшості расових і етнічних груп. Останні дослідження показали, що деякі кишкові бактерії сприяють розвитку серцево-судинних захворювань. Коли вони харчуються певними поживними речовинами під час травлення, кишкові бактерії виробляють триметиламін-N-оксид (TMAO). Рівні ТМАО можуть допомогти передбачити майбутні серцево-судинні захворювання, вважають дослідники з клініки Клівленда.

Відео дня Команда вчених досліджувала потенціал екстрактів апельсинової шкірки (Фото: Unsplash/Salah Ait Mokhtar) Команда вчених досліджувала потенціал екстрактів апельсинової шкірки / Фото: Unsplash/Salah Ait Mokhtar

Команда вчених досліджувала потенціал екстрактів апельсинової шкірки, багатих корисними фітохімічними речовинами, для зменшення виробництва ТМАО та триметиламіну (ТМА). Вчені протестували два типи екстрактів: полярну та неполярну фракцію. Щоб отримати полярні фракції, вчені використовували полярні та неполярні розчинники для вилучення апельсинової шкірки.

Читайте також: Моментально підвищує цукор. Який напій слід виключити в разі діабету, на думку дієтологів

«Якщо ви уявите собі заправку для салату, все, що містить воду чи оцет, є полярною фракцією. Все, що міститься в олії подалі від води, є неполярною фракцією», — кажуть дослідники. «Розчинники, які ми використовували, не зовсім схожі на воду та олію, але вони мають однакову полярність».

Результати дослідження показали, що екстракт неполярної фракції апельсинової шкірки ефективно пригнічує вироблення шкідливих хімікатів. Дослідники також виявили сполуку під назвою ферулоілпутресцин в екстракті полярної фракції апельсинової шкірки, що також значно пригнічує фермент, відповідальний за виробництво ТМА. Це нове відкриття, яке підкреслює раніше невизнаний потенціал здоров’я ферулоілпутресцину щодо зниження ризику серцево-судинних захворювань.

Читайте також: Номер один при діабеті. Учені назвали крупу, яка знижує рівень цукру в крові Результати важливі, тому що 5 мільйонів тонн апельсинової шкірки виробляється щороку. (Фото: Unsplash/Kathryn Aleksa) Результати важливі, тому що 5 мільйонів тонн апельсинової шкірки виробляється щороку. / Фото: Unsplash/Kathryn Aleksa

Результати є важливими, тому що 5 мільйонів тонн апельсинової шкірки виробляється щороку при виробництві апельсинового соку по США. Майже 95% апельсинів Флориди використовуються для соку. Близько половини шкірки йде на корм худобі, а решта — на сміття. Але Управління з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів вважає натуральні екстракти апельсинової шкірки безпечними для споживання людиною.

«Ці висновки свідчать про те, що апельсинову шкірку, яку часто викидають як відходи цитрусової промисловості, можна переробити в цінні корисні для здоров’я інгредієнти, такі як дієтичні добавки або харчові інгредієнти. Наше дослідження прокладає шлях до розробки функціональних харчових продуктів, збагачених цими біологічно активними сполуками, забезпечуючи нові терапевтичні стратегії для здоров’я серця».

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. NV не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. NV також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

Редактор: Юлія Звєрькова Читати далі