Близько 90% доходів від знерухомлених в Євросоюзі російських активів повинні бути витрачені на закупівлю зброї для України.

Таку думку висловив у понеділок, 6 травня, канцлер Німеччини Олаф Шольц після зустрічі з головами урядів трьох балтійських країн у Ризі, повідомляє агенція Reuters.

«Важливо, що ми також домовилися про те, що ці гроші можуть бути використані на закупівлю зброї не лише в ЄС, але й по всьому світу», — сказав Шольц.

Відео дня Читайте також: Конфіскація російських активів допоможе профінансувати війну України проти РФ до 2028 року — Reuters Читайте також: Петро Олещук Петро Олещук Чи вирішать у ЄС, що робити із замороженими активами РФ

У березні, нагадує Reuters, глава зовнішньополітичного відомства ЄС Жозеп Боррель запропонував забрати 90% доходів від заморожених в Євросоюзі російських активів і перерахувати їх до фонду ЄС, який фінансує озброєння для України.

Близько 70% всіх знерухомлених на Заході російських активів зберігаються в центральному депозитарії цінних паперів Euroclear в Бельгії. Сума становить 190 мільярдів євро.

Шольц також додав, що Німеччина і три країни Балтії наполягають на швидкому розширенні виробництва озброєнь в Європі — і виробництво боєприпасів і систем протиповітряної оборони вже було збільшено.

Прем'єр-міністрка Литви Інґріда Шимоніте заявила, що європейська оборонна промисловість бореться з проблемами фінансування і невизначеністю щодо довгострокових виробничих потужностей, але вона з оптимізмом дивиться на запланований завод Rheinmetall в Литві.

Конфіскація російських активів — що відомо

24 січня Комітет з міжнародних відносин Сенату США схвалив законопроєкт, який допоможе конфіскувати російські активи і передавати їх Україні для того, щоб відновлювати інфраструктуру.

До цього держсекретар США Ентоні Блінкен заявляв, що його країна спільно з ЄС розглядає правові повноваження, щоб спрямувати 300 мільярдів доларів російських активів на відновлення та інші потреби України.

Читайте також: Ігор Бураковський Ігор Бураковський 9 аргументів проти. Чому затягується рішення про передачу російських активів Україні

Президент України Володимир Зеленський заявив, що контури рішень, необхідних для передання Україні заморожених російських активів, уже готуються.

20 квітня законопроєкт № 8038 про передачу Україні заморожених активів Росії набрав необхідну кількість голосів для ухвалення Палатою представників США. Україна в рамках цієї процедури може отримати майже вісім мільярдів доларів. Тепер законопроєкт має схвалити Сенат США.

Редактор: Олексій Бочкар Читати далі