Юлія Антасевич Лікарка сімейної медицини MIRUM clinic

Гіпотиреоз часто «маскується» під синдром хронічної втоми, серцево-судинні захворювання та порушення роботи шлунково-кишкового тракту

Гіпотиреоз — це стан, за якого щитоподібна залоза виробляє недостатньо тиреоїдних гормонів. Їх лише два — трийодтиронін (Т3) і тироксин (Т4). Вони регулюють метаболізм, тобто те, як наш організм використовує та зберігає енергію.

Відео дня

Гіпотиреоз може розвиватися внаслідок змін роботи щитоподібної залози, або на тлі інших захворювань, за яких функція щитоподібної залози порушується.

Симптоми гіпотиреозу дуже різноманітні та неспецифічні, тому досить часто він «маскується» під синдром хронічної втоми, депресивні стани, серцево-судинні захворювання, порушення роботи шлунково-кишкового тракту тощо. Тож як його розпізнати?

Більшість пацієнтів відзначають втомлюваність, сонливість, млявість, нестерпність холоду, незначне збільшення ваги. Але є інші симптоми, які не можна ігнорувати.

1. Проблеми зі шкірою та нігтями: епідерміс зневоднюється, через що виникає відчуття сухості, шкіра грубіє. Сповільнюється вироблення шкірного сала, зменшується потовиділення. Нігті стають тонкими і ламкими. Витончуються, випадають брови. Обличчя має легку набряклість, зокрема під очима. Цей симптом люди часто помилково асоціюють із порушенням роботи нирок, а проблеми зі шкірою намагаються вирішити за допомогою зволожувальних кремів та масок.

Симптоми гіпотиреозу дуже різноманітні та неспецифічні

2. Задишка під час помірної фізичної активності: за гіпотиреозу ослаблюються дихальні м’язи та знижується функція легень. Через це під час виконання звичайної фізичної роботи, занять фітнесом або підйому сходами виникає задишка, відчуття нестачі повітря. Задишка — один із ключових симптомів серцево-судинної недостатності.

3. Поява закрепів: гормони щитоподібної залози (головним чином тироксин) регулюють обмін речовин. Вони беруть участь у виробленні травних соків, які перетравлюють їжу, а також підтримують працездатність нервової системи, яка контролює роботу кишківника. За гіпотиреозу зв’язок між вегетативною нервовою системою та кишківником порушується. У комплексі з нестачею потрібних гормонів і травних соків це призводить до появи закрепів. У більшості випадків люди починають змінювати раціон, пити більше води, вживати пігулки, які стимулюють роботу кишківника, упускаючи з уваги гіпотиреоз як ще одну можливу причину.

Читайте також: Яана Галонен Яана Галонен Це може бути небезпечно. Як впливає на здоров’я робота в офісі

4. Порушення менструального циклу: у деяких жінок менструації стають рясними, тобто помітно збільшується кількість менструальної крові. У деяких жінок менструації навпаки зникають або стають нерегулярними. Зазвичай такий стан вважається наслідком хронічного стресу на тлі повномасштабної війни, гормонального дисбалансу, розвитку запальних або інфекційних захворювань тощо.

За появи бодай одного вищевказаного симптому я раджу звернутися до сімейного лікаря. Попри те, що гіпотиреоз не має специфічних ознак, виявити його не так вже й складно. Для цього потрібно зробити аналіз крові на тиреотропний гормон (ТТГ) і тироксин (Т4). Явний гіпотиреоз маємо, якщо ТТГ підвищений, а Т4 знижений. Субклінічний, або легкий, якщо рівень ТТГ підвищений, а рівень Т4 в межах норми.

Лікування, направлене на нормалізацію рівня гормонів, має проводитися під контролем ендокринолога. Однак дуже важливо не ігнорувати слабкість, сонливість, депресивний настрій, закрепи або інші неочевидні ознаки гіпотиреозу.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру, її не слід розглядати як альтернативу рекомендаціям лікаря. NV не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. NV також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Погляди NV

Більше блогів тут

Читати далі