Віцепрем'єр-міністр Угорщини Жолт Шем'єн заявив, що його країна «не відправлятиме на смерть» в Україну військовозобов'язаних чоловіків-біженців.

Про це він заявив у коментарі atv.hu.

«Угорщина не видаватиме Україні біженців. Ми не будемо розслідувати, чи вважають українці їх військовозобов'язаними, чи ні. Ми не дозволимо відправити їх на смерть, виходячи з елементарної людяності. У нашій країні всі біженці з України перебувають у повній безпеці і отримують всю необхідну допомогу, як угорську, так і українську», — сказав він.

Відео дня

Шем'єн також зазначив, що це «природний національний обов’язок» Будапешта у випадку закарпатських угорців, а у випадку з українськими біженцями — це гуманітарне та юридичне зобов’язання, оскільки «не можна видавати нікого, чиє життя буде в небезпеці».

Читайте також:
Лаурінас Кащюнас (Фото:Augustas Didžgalvis via Wikipedia) «Напрямок правильний». У Литві заявили, що «необхідно подумати» про можливість допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку

«А українці хочуть, щоб їх звільнили, щоб їх можна було відправити на війну, на фронт, де гинуть люди. Тому ті, хто втік до нас з України, всі в безпеці, і ми їх не видамо», — додав угорський віцепрем'єр.

Раніше прем'єр-міністерка Литви Інґріда Шимоніте заявила, що питання повернення військовозобов'язаних чоловіків в Україну потребує консультацій на рівні Європейського союзу.

Призупинення консульських послуг для чоловіків призовного віку — що відомо

22 квітня видання ZN.UA повідомило, що МЗС України наказало всім дипломатичним установам тимчасово припинити надання послуг чоловікам призовного віку, крім оформлення документів для повернення в Україну.

23 квітня глава МЗС України Дмитро Кулеба підтвердив цю інформацію. Пізніше Міністерство закордонних справ України опублікувало роз’яснення щодо надання консульських послуг чоловікам призовного віку, назвавши це тимчасовим кроком.

Читайте також:
Повістка (Фото:УП) «Виглядає нереальним». ТЦК не будуть вручати повістки за кордоном — Міноборони

«Після набрання законом про мобілізацію чинності 18 травня 2024 року процес прийняття та розгляду заяв про вчинення консульських дій продовжиться з урахуванням нових вимог, що випливають із положень закону», — сказано у роз’ясненні МЗС.

24 квітня комітет Верховної Ради з питань національної безпеки та розвідки заявив, що хоче викликати представників Міністерства закордонних справ для роз’яснення щодо розпорядження про призупинення надання консульських послуг для чоловіків за кордоном.

У МЗС пояснили, що підприємство ДП Документ не входить до сфери управління МЗС України. Це означає, що заборона на отримання паспортів за кордоном стосується тільки ДП Документ.

Редактор: Микита Днєпровський Читати далі