Союзники по НАТО поступово наближаються до рішення відправити в Україну свої війська, їх використовуватимуть для навчання українських сил, повідомляє The New York Times.

Видання зазначає, що таке рішення може втягнути США і Європу у війну, яку розв’язала Росія проти України.

«Цей крок стане ще одним розмиттям попередньої „червоної лінії“ і може більш безпосередньо втягнути Сполучені Штати та Європу у війну», — ідеться в матеріалі.

Відео дня

Журналісти також заявляють, що Україні не вистачає сил для навчання військ, а становище на полі бою погіршилося через наступ росіян. Тому українські офіційні особи звернулися до своїх американських колег і колег з НАТО з проханням допомогти в навчанні 150 000 солдатів ближче до лінії фронту для більш швидкого розгортання.

Читайте також: Іван Яковина Іван Яковина Чому Макрон готовий відправити війська в Україну?

Представник Об'єднаного комітету начальників штабів Чарльз Браун вважає це неминучим. Він заявив, що потенційно розміщені інструктори НАТО в Україні можуть опинитися під загрозою, тому для їхнього захисту доведеться використовувати системи ППО, які Україна могла б використовувати поблизу поля бою.

При цьому Білий дім відмовляється відправляти в Україну навіть інструкторів і закликає своїх союзників по НАТО взяти з них приклад.

Видання зазначає, що перенесення навчання в Україну, як визнають військові, дасть змогу американським інструкторам швидше збирати інформацію про нововведення, які відбуваються на лінії фронту, що потенційно дасть їм змогу перейняти їхнє навчання.

Розмови про можливе введення військ НАТО в Україну

Після конференції з підтримки України, що відбулася в Парижі 26 лютого, президент Франції Еммануель Макрон заявив, що західні союзники України створять коаліцію з надання ЗСУ далекобійної зброї, а в майбутньому не можна відкидати і відправлення в Україну західних військових.

Низка країн НАТО у відповідь на заяви Макрона публічно відкинули ідею відправки військ в Україну. Серед них, зокрема, Польща, США, Німеччина, Чехія, Канада та Велика Британія.

Можливість відправки військових не стали відкидати прем'єр Естонії Кая Каллас, а також міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас — він уточнив, що йдеться тільки про навчальні місії. Глава Генштабу армії Нідерландів генерал Онно Ейхельсгейм заявив, що «слід залишити всі варіанти відкритими».

Читайте також:
Міністр оборони Італії Гвідо Крозетто (Фото:Ministero Difesa via X) «Наша позиція не змінюється». Міністр оборони Італії заявив, що військові цієї країни не можуть бути залучені у війну в Україні

Агентство AFP із посиланням на джерело повідомило, що європейські країни-учасниці НАТО тижнями вивчали можливість відправити війська Альянсу в Україну.

29 лютого прем'єр-міністр Франції Габріель Атталь пояснив, що французькі війська можуть брати участь у війні на боці України для захисту певних кордонів, брати участь у навчаннях або наземній протиповітряній обороні. Він виключив участь солдатів Франції в боях «безпосередньо на лінії фронту».

4 квітня міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський заявив, що міністри закордонних справ країн-членів НАТО домовилися про створення спеціальної місії Альянсу для збільшення підтримки України.

Редактор: Євгеній Василенко Читати далі