НАТО планує розширити співпрацю з Україною в галузі оборонних технологій та надавати більше розвідданих про можливості Росії у сфері радіоелектронної боротьби. Про це повідомляє Bloomberg у четвер, 6 червня.

Помічник генерального секретаря НАТО Девід ван Віл заявив, що Альянс готує угоду, яка запровадить нові рамки для обміну інформацією, зокрема, щодо ланцюгів постачання безпілотників. За його словами, угоду підготують до саміту НАТО, який відбудеться цього року в липні у Вашингтоні.

Відео дня

Віл також зазначив, що однією з цілей програми є допомога Україні стати масштабним постачальником технологій після закінчення війни. Окрім цього, за словами посадовця, НАТО також хоче повторити деякі приклади швидкого впровадження і розгортання технологій, які спостерігаються в Україні з початку повномасштабної війни.

За словами офіційних осіб НАТО і України, російська технологічна стратегія значною мірою покладається на закупівлю БПЛА в Ірані і компонентів у Китаї, пише Bloomberg.

Російські військові, обходячи санкції, купують західні технології через сторонніх постачальників. Росія також розробила нові технології, зокрема такі, що можуть оминати акустичні датчики, встановлені для визначення місцезнаходження дронів, ідеться в матеріалі.

Bloomberg також пише, що у відповідь на російські перешкоди українські компанії розробляють безпілотники, що можуть картографувати місцевість без GPS, орієнтуючись за допомогою бортових камер або датчиків.

У травні газета Washington Post повідомляла, що багато американських боєприпасів із супутниковим наведенням, які використовують ЗСУ, не витримують перешкод з боку російських засобів РЕБ. Це змушує Київ припиняти використання деяких видів озброєнь.

Пізніше агентство Bloomberg писало, що Пентагон повинен почати переживати з приводу того, що високоточні боєприпаси НАТО збиваються російськими окупантами.

Редактор: Катерина Шпак Читати далі