Російські війська нещодавно здійснили щонайменше чотири механізованих атаки на кількох напрямках наступу в Донецькій області, хоча й не досягнувши значних успіхів. Ймовірно, так росіяни намагалися перевірити реакцію України після першої хвилі наступальних зусиль РФ на півночі Харківської області.

Про це йдеться у новому зведенні Інституту вивчення війни.

Фахівці ISW посилаються на кадри, опубліковані 27 і 28 травня. На них видно, як російські війська ведуть посилені механізовані атаки на схід від міста Часів Яр та на схід від Новопокровського (на північний захід від Авдіївки) — силами близько взводу; а також механізовані атаки поблизу Новомихайлівки (на південний захід від Донецька) та в Старомайорському (на південь від Великої Новосілки) —численністю сил до роти.

Відео дня

Водночас, аналізують в ISW підсумки цих атак, росіяни лише незначною мірою просунулися в наступальних операціях на схід від Новопокровського та Старомайорського і не досягли підтверджених просувань біля Часового Яру та Новомихайлівки.

Загалом протягом останніх днів російські війська знизили темпи атак і наступу на півночі Харківської області та збільшили темпи атак на Покровському (Авдіївському) напрямку.

Згадані російські механізовані атаки — по одній на кожному з нинішніх чотирьох операційних напрямів Росії в Донецькій області — є відносно обмеженими порівняно з попередніми російськими механізованими атаками на початку або під час наступальних зусиль РФ [на Донбасі від осені 2023 року], вважають фахівці.

В ISW припускають, що атаки 27 і 28 травня мали на меті оцінити реакцію та оборонні можливості українських військ на Донецькому напрямку.

Адже нещодавні російські наступальні операції на півночі Харківської області, ймовірно, мали на меті спробу скористатися дефіцитом української живої сили та озброєння на фронті до того, як очікувана західна військова допомога прибуде на поле бою. Атакуючи Харківщину, Росія, найімовірніше, сподівалася створити нові можливості для наступу російських військ на інших ділянках фронту. Тож тепер війська РФ, схоже, намагаються перевірити шляхом механізованих атак, чи з’явилися такі можливості на лінії фронту в Донецькій області — і де саме.

Інфографіка: ISW Інфографіка: ISW

Тим часом Збройні сили України нещодавно відновили деякі із раніше захоплених росіянами позицій на північ від Харкова. Геолоковані кадри від 28 травня свідчать, що ЗСУ повернули собі позиції вздовж ділянки на південний схід від села Лук’янці (на північний схід від Липців і на північ від Харкова). Російські та українські джерела також повідомили про продовження наступальних операцій РФ в напрямках Липців та Вовчанська.

Інфографіка: ISW Редактор: Інна Семенова Читати далі