Західні партнери України мають залишатися відкритими до будь-яких пропозицій щодо підтримки українців у війні проти Росії, зокрема — до відряджання західних військових до України.

Таку думку висловила заступниця міністра закордонних справ Естонії Кюлліке Сілласте-Еллінг, пише Голос Америки у четвер, 9 травня.

«Ми повинні бути відкритими до ідей. Замість того, аби весь час повідомляти про те, що ми не збираємося робити для допомоги Україні, ми повинні повідомляти те, що, як ми вважаємо, ми повинні робити», — сказала Сілласте-Еллінг.

Відео дня

Коментуючі ідею президента Франції Емануеля Макрона про можливе виряджання військ до України, вона припустила, що наразі немає жодної активної діяльності у цьому напрямку чи її планування. Водночас заступниця міністра зазначила, що усі варіанти знаходяться «на столі» і «ми відкриті для розгляду різних варіантів».

Читайте також:
Дональд Туск (Фото:REUTERS/Kacper Pempel) Десятирічна дівчинка запитала у Туска, чому НАТО не відправить війська в Україну. Прем'єр відповів

За її словами, може ітися про навчання або «певні спеціальні завдання», а не про безпосередні бої з росіянами.

Посадовиця додала, що війна в Україні має вплив на безпеку Естонії, тож країна робить «все можливе» для допомоги українцям.

«Що для нас є пріоритетом — це все про Україну. Бо перемога України має прямий вплив на нашу безпеку. Україна веде боротьбу прямо зараз в основному для нас, заради нашої безпеки — отже, ми робимо все можливе, щоб допомогти», — запевнила Кюлліке Сілласте-Еллінг.

Розмови про можливе введення військ НАТО в Україну

Після конференції з підтримки України, що відбулася в Парижі 26 лютого, президент Франції Еммануель Макрон заявив, що західні союзники України створять коаліцію з надання ЗСУ далекобійної зброї, а в майбутньому не можна відкидати й відправлення в Україну західних військових.

Низка країн НАТО у відповідь на заяви Макрона публічно відкинули ідею відправки військ в Україну. Серед них, зокрема, Польща, США, Німеччина, Чехія, Канада та Велика Британія.

Можливість відправки військових не стали відкидати прем'єр Естонії Кая Каллас, а також міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас — він уточнив, що йдеться тільки про навчальні місії. Глава Генштабу армії Нідерландів генерал Онно Ейхельсгейм заявив, що «слід залишити всі варіанти відкритими».

Агентство AFP із посиланням на джерело повідомило, що європейські країни-учасниці НАТО тижнями вивчали можливість відправити війська Альянсу в Україну.

Читайте також:
Прем'єр-міністрка Італії Джорджія Мелоні (праворуч) і генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг (ліворуч) під час зустрічі в Римі, Італія, 8 травня 2024 року (Фото:REUTERS/Remo Casilli) Україна не просила відправляти війська НАТО на свою територію — Столтенберг

29 лютого прем'єр-міністр Франції Габріель Атталь пояснив, що французькі війська можуть брати участь у війні на боці України для захисту певних кордонів, брати участь у навчаннях або наземній протиповітряній обороні. Він виключив участь солдатів Франції в боях «безпосередньо на лінії фронту».

4 квітня міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський заявив, що міністри закордонних справ країн-членів НАТО домовились про створення спеціальної місії Альянсу для збільшення підтримки України.

Редактор: Олексій Бочкар Читати далі