Автор: Власта Лазур

Секретар Комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони і розвідки Роман Костенко в інтерв'ю Radio NV — про велику проблему з бронюванням працівників підприємств оборонно-промислового комплексу.

https://www.youtube.com/watch?v=DhKyqpK9Ar0&t=767s

— Про бронювання спеціалістів оборонних підприємств. 7 червня з’явилася новина від Міністерства економіки про те, що уряд дозволив бронювати до 100% працівників в оборонно-промисловому комплексі та енергетиці. Наступного дня, 8 червня, на сторінках Економічної правди з’явилася новина про те, що з оборонних підприємств на фронт забирають дефіцитних спеціалістів. І прямо наведена конкретна історія про те, що є компанія, яка виробляє тепловізори для дронів, і в травні вона залишилася без інженера-конструктора, при тому, що виробник працює за державним контрактом, однак не забронював працівника через необхідність йти оновлювати дані в ТЦК, де б його мобілізували. Тобто ми бачимо якийсь конфлікт в цій взаємодії. Скажіть, будь ласка, що відбувається? Це збіг?

Відео дня

— Це велика проблема, з якою я борюся вже, мабуть місяць. І я був у всіх міністерствах, розмовляв з ними. І в мене іноді таке враження [складається], що міністерства не у взаємодії між собою діють, а намагаються нашкодити один одному. Міноборони Мінстратегу, Мінстратег ще комусь.

Читайте також: Кабмін підтримав бронювання співробітників через Дію

— Це ж нормальна історія, завжди була конкуренція між міністерствами.

— Так не було війни. Ці міністерства один без одного війну не виграють. Вони мають розуміти це. І там є хороші спеціалісти, але оця бюрократія не дає змоги вирішити питання.

Те, про що ви кажете, це елементарні речі, які можна вирішити на рівні, наприклад, міністра оборони [Рустема Умєрова].

Читайте також: Усе не так просто. Експерт розповів про ситуацію з економічним бронюванням — у чому помиляються українці

Що відбувається? Наприклад, ви правильно кажете, що Міністерство економіки сказало, що можете бронювати по 100% працівників. Але для того, щоб їх забронювати, вони обов’язково мають піти у військкомат і оновити дані.

— Як і всі.

— Бо даних у [додатку] Резерв+ не вистачає, щоб податись на бронювання. Багато хто не йшов туди до цього або давно туди не ходив. І це також порушення, але ми маємо те, що маємо.

Читайте також:
Нова постанова Кабінету Міністрів щодо бронювання (Фото:DCWD via Flickr) Зміни в правилах бронювання: Працівників яких підприємств та на яких посадах можуть бронювати незалежно від ВОС

Ми зараз говоримо про оборонно-промисловий комплекс і говоримо про міністерство оборони. Вони розуміють, і я сам не раз був свідком того, що люди йдуть туди оновлювати дані, знаючи, що в них є державні контракти, в них є аванси, вони мають ці контракти виконати, а ТЦК каже: «Нам все одно, у вас же немає броні». Кажуть: «Так ми прийшли оновити дані для броні». [Відповідають]: «Ні, так броні ж немає».

— Даруйте, а чому в них немає броні? Це значить, що їхнє підприємство не подавало їх на бронь?

— Є підприємства, які, наприклад, тільки отримали державні контракти. Для того, щоб забронюватися, ти маєш відповідати декільком критеріям. Якщо [бронювати працівників] на 100%, ти маєш мати державний контракт, ти маєш мати аванс, звітність за останні три місяці, що ти робив зброю (більше 50%) саме для оборонки; і аванс від держави. Багатьом новим підприємствам, які, наприклад, до цього робили тепловізори, а контракти тільки отримали, тільки треба йти бронюватися. Вони йдуть і бронюють своїх людей.

Або нові компанії. У нас дуже мало старих компаній, які виготовляють дрони. Це новий вид зброї, дуже багато людей, спеціалісти увійшли [на ринок] тільки зараз. А там написано «звіт за останній рік». Це вже на «три місяці» нещодавно змінили, бо сказали «давайте хоч за три місяці». Тобто вони рік не працювали, але зараз вони мають виготовляти свої тисячі дронів, мільйон дронів для держави. А в Мінекономіки кажуть, що ви маєте мати ці критерії. Вони чекали, поки ці критерії в них з’являться, поки Міноборони перерахує аванс.

Тепер останнє, що потрібно зробити, піти в військкомат і працівники мають підтвердити свої дані, ВОС — військово-облікову спеціальність. І от коли вони тоді приходить, їм в ТЦК кажуть: «А де ваша бронь?» — Ну ми тільки на неї працюємо. — «Ні, вибачте, ось тобі повістка, будь ласка, в окоп».

Читайте також: Смерть чоловіка після візиту до ТЦК на Житомирщині: у військкоматі розповіли нові подробиці

— Яка «чудова» ситуація.

— Ми в комітеті напрацювали досить швидке рішення, щоб змінити це в законі. Воно не пройшло — деякі фракції, групи сказали, що вони проти. Там почали говорити про інші сфери економіки. Я з цим згоден. Але нашим завданням було рятувати на той момент працівників ОПК, які важливі зараз на етапі, коли армії потрібна зброя.

Читайте також:
Юрист розповіла, хто може розраховувати на бронь або відстрочку від мобілізації (Фото:Генеральний штаб ЗСУ/Facebook) Депутати, міністри та судді. Хто отримує бронь від мобілізації та на що можуть розраховувати пересічні українці

Ми в комітеті зробили невеличку нараду, там були представники Міноборони, Генштабу. Ми ж знаємо, що ТЦК підпорядковуються Генштабу і Міністерству оборони. І просто ми сказали, що є декілька варіантів: «Просто, Мінстратегпром, сходіть в Міноборони, посидіть і вирішіть питання. Міністр оборони (це посадова особа, якій підпорядковується Генштаб), видайте наказ, щоб, наприклад, людей, які приходять бронюватися або які мають контракти компанії, не забирали два місяці, або дайте їм місяць на бронювання. Це ж логічно. Ви ж посадові особи, ви ж розумієте, що вам завтра потрібні будуть снаряди, щоб ними воювати». Вони кажуть: «Ні, ми цього не можемо зробити, це буде протизаконно. Ми не можемо не дати повістку». Я кажу: «Добре, тоді дайте повістку, наприклад, на через два місяці. Ви ж можете це зробити?» [Відповідають]: «Можемо, ми подумаємо. А, можливо, і не можемо, це буде протизаконно». І віз і нині там.

І людей до сих пір забирають, відправляють в армію. Два міністерства до сих пір питання не вирішили. І це проблема глобальна.

— Два міністерства — це Міноборони і Міністерство стратегічних галузей промисловості. Фактично, міністр Умєров і Олександр Камишін не можуть домовитися?

— Я знаю, можуть вони чи ні, але вони мають зараз це питання вирішити. Я обом дам [проєкт рішення], мої помічники напрацювали.

Я вважаю це питання про взяття на себе відповідальності. От ти маєш зробити так, щоб в тебе працював оборонно-промисловий комплекс і в тебе працювали ТЦК. Ми зараз говоримо про людей, які заходять в оборонно-промисловий комплекс. Це десь біля двох-трьох тисяч людей, яких зараз намагаються таким чином забрати в армію або вже когось забрали. А у нас зараз темпи мобілізації зросли. За останній місяць ми набрали, мабуть, як за останні півроку. За останні чотири місяці. У нас в травні був найбільший [набір]. І ці дві-три тисячі не зіграли б ролі. Але для ОПК вони зіграють колосальну роль.

І ті люди, яких ми набрали, будуть, скажімо так, без якихось боєприпасів або дронів. Тому що інженери, які їх робили, будуть поруч з ними десь на полі бою битися. Це також важливе завдання, але коли не буде чим битися, — це проблема. І от зараз на цьому етапі питання не вирішено. І я не знаю, як вони його збираються вирішувати. Оці два міністерства мають взяти на себе відповідальність.

Я розумію, що влада зараз створила такі умови, коли міністерства бояться брати на себе відповідальність. Був початок війни, коли деякі заступники міністра брали на себе відповідальність, потім вони потрапили у в’язницю. Зараз вони вийшли, але на той момент їх привселюдно посадили. Тепер, звичайно, всі інші бояться брати на себе відповідальність.

Читайте також: «Могли би за цей час зробити дрони». Президент Технологічних сил України наголосив, що змушений боротись за фахівців з ТЦК

— Я спробую закинути каміння в огород парламенту, тому що парламент голосував за закон про мобілізацію. Норми могли бути виписані і в законі. Я розумію, що закон писався в уряді нашвидкоруч, точніше в Міністерстві оборони, але потім ви цей закон вивчали. Такі ризики не можна було передбачити раніше?

— Досить складно їх передбачити, тому що це ж не тільки ОПК стосується. Це стосується багатьох точкових моментів, які 100-відсотково можна вирішити постановами уряду.

Що таке законодавча діяльність? Ми маємо описувати рамки, ми маємо показати, як воно працює. А зараз через те, що всі бояться приймати рішення, ми маємо так детально виписувати закон, що уряду потім не залишається ніякої роботи. Закон має містити рамки, інше має робити уряд. Він має всі ці нюанси і механізми прописувати сам. Вони можуть це зробити.

Але питання в тому, що вони завжди хочуть, щоб їм так прописали закон, щоб ніякої відповідальності на них не було. І це проблема. І це проблема людей, які прийшли до влади, наприклад, займають якісь посади і не можуть взяти на себе відповідальність.

Читайте також: «У 90% людей є якісь проблеми». Чому фахівці, яких хоче забронювати ВПК, отримують бойові повістки — президент Технологічних сил України

Я, як людина військова, все життя брав на себе відповідальність за підрозділи, за життя людей і до сих пір беру на себе відповідальність за якісь свої дії, готовий за це відповідати. Якщо є справа, яку можна вирішити для країн, як ти можеш думати насамперед про те, що в тебе будуть якісь наслідки? Якщо це правильно під час війни, будемо розбиратись після війни. Зараз важливо, щоб працював ОПК, а наші хлопці були всім забезпечені. І працювати ти маєш для цього, якщо ти призначений міністром, заступником міністра, будь-яким керівником центрального органу виконавчої влади, або десь працюєш в Офісі президента, депутатом. Всі мають працювати на одне, а не робити так, щоб відповідальності ніякої не було.

Читати далі