Міська голова Парижа Анн Ідальго розкритикувала заклик президента Франції Еммануеля Макрона провести позачергові парламентські вибори до початку Олімпіади. Про це повідомляє France24 у понеділок, 10 червня.

Ідальго заявила, що «була шокована» рішенням президента розпустити парламент, та назвала перспективу парламентських виборів за кілька днів до початку Олімпійських ігор «надзвичайно тривожною».

Відео дня

Парламентські вибори у два тури були призначені на 30 червня та 7 липня, а Олімпіада у Франції має розпочатись менш ніж за три тижні, 26 липня.

Читайте також:
«Наші громадяни понад усе» — напис на плакаті ультраправої німецької партії AfD (Фото:REUTERS/Lisi Niesner) Проросійська хвиля правих на марші. Сьогодні стартували вибори у Європарламент: чому вони важливі і чого очікувати

France24 пише, що голосування може призвести до політичної нестабільності, якщо жодна партія не отримає більшості, або до кардинальних змін, якщо ультраправа партія Національне об'єднання Марін Ле Пен матиме значні успіхи.

На думку Ідальго, вибори не повинні вплинути на проведення Олімпіади.

«Я думаю, що вся робота з облаштування, підготовки Ігор, інфраструктури вже позаду, і все, що залишилося — це привітати весь світ. Ми раді прийняти ці Олімпійські та Паралімпійські ігри в Парижі», — зазначила вона.

Ідальго підтримав і президент Міжнародного олімпійського комітету (МОК) Томас Бах. Він зазначив, що вибори є «демократичним процесом, який не завадить Олімпіаді».

Читайте також: Андрій Зубов Андрій Зубов Кремль очікував іншого. Що показали вибори до Європарламенту

9 червня Еммануель Макрон оголосив про розпуск Національних зборів і призначення дострокових парламентських виборів на 30 червня і 7 липня.

На виборах до Європарламенту список Макрона отримав удвічі менше за праворадикальне Національне об'єднання. За словами Макрона, такий результат «не дуже гарний для партій, які захищають Європу».

«Я не можу чинити так, ніби нічого не сталося… Саме тому, провівши консультації, передбачені статтею 12 нашої Конституції, я вирішив знову надати вам вибір нашого парламентського майбутнього шляхом голосування. За кілька хвилин я підпишу указ про скликання парламентських виборів, які відбудуться 30 червня, перший тур, і 7 липня, другий тур», — сказав французький лідер.

Редактор: Катерина Шпак Читати далі