НАБУ провело обшук у засновника UFuture Хмельницького щодо проєкту розширення Новопечерської школи

Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) провело обшук у квартирі засновника холдингу UFuture Василя Хмельницького, повідомив сам бізнесмен на фейсбук-сторінці.

"Вже в офісі дізнався, що вдома в мене гості з НАБУ. Дні показових обшуків після ночей ракетних атак для українських підприємців вже стали традицією. На жаль. Цей візит правоохоронних органів до мене стосується справи, яка розслідується вже понад 4 роки, причому всі ці роки я перебуваю у Києві, ні від кого не переховуюсь, а слідчі експерименти та допити вже були проведені неодноразово", — написав Хмельницький.

Він повідомив, що справа стосується ділянки землі, яку Хмельницький разом із партнером придбали для будівництва нової сучасної школи на відкритому аукціоні, сплатили повну вартість (18,9 млн грн) і отримали права власника.

"Для нас на 100% соціальний проект, не бізнес. Саме доступ до якісної шкільної освіти відкриває Україні шлях до справжніх трансформацій та реформ у довгостроковій перспективі. У короткостроковій – Київ коштом приватних інвестицій отримує необхідну інфраструктуру для комфортного життя містян, а мешканці житлового комплексу – додаткову перевагу", — написав він.

Бізнесмен наголосив, що законність придбання земельної ділянки на аукціоні та укладення договору купівлі-продажу підтверджені судом.

"Але НАБУ вважає, що ціна занизька", — зазначив Хмельницький.

За словами бізнесмена, відповідно до містобудівної документації, за цією адресою не може бути розміщена комерційна або житлова нерухомість, цим і пояснюється ціна договору.

Як уточнили агентству "Інтерфакс-Україна" в UFuture, у липні 2018 року держпідприємство "МВС "Інформ-ресурси" провело відкритий аукціон із продажу належного йому нерухомого майна за адресою Київ, Військовий проїзд, 8. Вартість продажу була визначена незалежним суб'єктом оціночної діяльності, якого залучив продавець, та погоджена Фондом держмайна України. Ділянка була придбана товариством із групи — ТОВ "Персевбуд" — для будівництва другого корпусу інноваційного освітнього проєкту Новопечерської школи.

"Законність придбання та укладення договору купівлі-продажу підтверджено судом. Так, податкова служба намагалася визнати договір купівлі-продажу недійсним, однак Господарський суд Києва відмовив у задоволенні позову. Рішення залишено без змін судом апеляційної інстанції і діє. Верховний суд відмовив у відкритті провадження за податковою скаргою. НАБУ брало участь у судовому процесі як третя особа на стороні позивача", — повідомили у пресслужбі UFuture.

У ній додали, що для реалізації проєкту розширення школи, окрім придбання нерухомого майна, вже витрачено ресурси на розробку кількох бізнес-моделей, створення окремої проєктної команди. Додатково найняли педагогів і методистів, проведено аудит роботи школи, розроблено передпроєктну документацію.

"Крім того, менеджмент вжив заходів щодо отримання кредиту від Чорноморського банку торгівлі та розвитку", — зазначила пресслужба.

У компанії додали, що з відкритих джерел стала відома інформація про те, що кошти, сплачені ТОВ "Персевбуд" за нерухоме майно, розтрачені, однак сумлінний покупець не має жодного стосунку до цих дій.

Як зазначає Хмельницький, в умовах війни необхідно припинити масову практику "маски-шоу" і Хмельницький зазначив, що в умовах війни необхідно припинити масову практику "маски-шоу" і залякування бізнесу. "Всі підприємці, що залишились у країні, повірте, на 100% патріотично налаштовані та готові до цивілізованого діалогу. Тільки за останні місяці дізнався про десятки подібних випадків з показовими обшуками у поважних підприємців. За цим негативним трендом спостерігає як українське суспільство, так і іноземні інвестори. Маю щиру надію, що влада дослухається до голосу бізнесу, бо перемогти зовнішнього ворога та розвивати економіку України можливо лише об’єднавши зусилля", — вважає він.

Хмельницький повідомив, що нікуди не збирається їхати і готовий відповісти на всі запитання.