Лауреатка нобелівської премії миру українська правозахисниця Олександра Матвійчук зустрілася у Ватикані із Папою Римським. Вона подарувала йому книгу журналіста Станіслава Асєєва, який пройшов полон проросійських бойовиків.

Про це вона розповіла у себе в соцмережах. Під час зустрічі із Папою Римським вона подарувала йому книгу Світлий шлях: історія одного концтабору українського журналіста, письменника, а тепер військового ЗСУ Станіслава Асєєва, який провів два роки в полоні бойовиків терористичної «ДНР» в тюрмі Ізоляція, де людей катували щодня. У тому числі на прикладі досвіду Асєєва Матвійчук пояснювала Папі Римському, чому окупація неприйнятна для України.

Відео дня @Олександра Матвійчук/Facebook Фото: @Олександра Матвійчук/Facebook

«Із початку війни у лютому 2014 року ми постійно документуємо такі історії. Я особисто опитала більше сотні людей, які пройшли через пекло полону в окупації. Тому я говорила у Ватикані, що українці прагнуть миру, але мир — це не окупація. Окупація не зменшує людські страждання, а просто робить їх невидимими. Ми працювали над Декларацією Миру, і може я колись напишу в мемуарах як мені прямо перед зустріччю із Його Святістю довелося рукою вписувати у фінальну версію, що „окупація — це просто інша форма війни“», — розповіла Олександра Матвійчук.

@Олександра Матвійчук/Facebook Фото: @Олександра Матвійчук/Facebook

У своєму пості Матвійчук нагадала, що Кремль хоче використати час, поки військова допомога Україні ще в дорозі.

«Тому наші захисники та захисниці силою зупиняють не просто російських окупантів, вони зупиняють поширення практики створення незаконних місць несвободи, де росіяни катують, гвалтують та вбивають цивільних людей. Росія використовує терор проти мирного населення, щоб утримати захоплені території в покорі. У наших списках незаконно ув’язнених — священники, журналісти, волонтери, екологи, мери, вчителі, митці, підприємці. Направду, жодна людина на окупованих територіях не має можливості себе захистити. Чомусь саме Україні випало забити останній цвях в труну імперії. І рано чи пізно російська імперія здохне, і ми та інші народи зможемо видохнути. А зараз важливо не тільки вірити, а підтримувати наших військових. Ми усі маємо діяти. Бо ми, звичайні люди, і є українська держава».

Олександра Матвійчук, Голова Центру громадянських свобод отримала Нобелівську премію миру у 2022 році.

Тим часом Швейцарія запросила папу Римського на український саміт миру, який відбудеться у червні у швейцарському місті Бюргеншток.

Читайте також: «За законами фізики мав би померти». Журналіст і письменник Станіслав Асєєв дістав поранення під Очеретиним Редактор: Юлія Найденко Читати далі