Партія прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана Фідес, ймовріно, отримала найгірший свій результат на виборах до Європейського парламенту. Про це повідомляє Politico.

За попередніми результатами, Фідес набрала 44,2% голосів, що значно нижче, ніж прогнозували опитування.

Водночас опозиційна партія Повага і свобода (TISZA), яку очолює Петер Мад’яр, набрала 30,1%.

Відео дня

Зазначається, що такі результати дадуть Фідес 11 місць у Європарламенті, а Повазі і свободі — сім.

Politico пише, що за останні два десятиліття партія Фідес лише одно разу набрала менше ніж 50% голосів — 47,4% у 2004 році.

Виконавчий директор незалежного аналітичного центру Political Capital Петер Креко заявив, що результат виборів в Угорщині є «величезною перемогою для Петера Мадʼяра та великою невдачею для Орбана».

Вибори до Європарламенту — що відомо

Вибори до Європарламенту 2024 року — це десяті подібні вибори з 1979 року і перші після Brexit, виходу Великої Британії зі складу ЄС.

Читайте також:
Урсула фон дер Ляєн (Фото:REUTERS/Piroschka van de Wouw) Європейська народна партія створить більшість у Європарламенті з проукраїнськими силами — Урсула фон дер Ляєн

Європейський парламент — єдиний у світі міжнаціональний парламентський орган, який обирається прямим голосуванням.

Європарламент переобирають кожні п’ять років, він відіграє важливу роль у розробці законодавства ЄС, впливає на формування політики Євросоюзу та фінансові пріоритети ЄС. Це один із трьох головних органів ЄС — разом із Єврокомісією (виконавча інституція, що пропонує та реалізує законодавство ЄС) та Європейською радою (вищий політичний орган ЄС, об'єднує голів держав та урядів усіх країн Європейського Союзу).

9 червня в Євросоюзі відбувся заключний день голосування на виборах до Європейського парламенту. За попередніми підсумками, проходить більше ультраправих і консерваторів.

Редактор: Єва Сластнова Читати далі