На півночі Харківської області на тлі активізації наступу російської армії за останню добу зросла площа «сірих зон».

Відповідні мапи публікує моніторинговий сервіс DeepState.

На мапі станом на ранок 11 травня на півночі області зафіксовано дві «сірі зони»: одна біля сіл Червоне та Стрілечтя площею 52,5 квадратних кілометрів, а інша на північ від Вовчанська, біля села Плетенівка площею 26,5 квадратних кілометрів.

Відео дня

У порівнянні зі вчора ці «сірі зони» збільшилися відповідно на 17 та 20 квадратних кілометрів.

DeepState Фото: DeepState DeepState Фото: DeepState DeepState Фото: DeepState

Росіяни активізувалися на Харківщині: що відомо

10 травня о п’ятій ранку російські окупанти намагалися прорвати оборону України під Вовчанськом Харківської області. Про це офіційно заявили в Міноборони України. Там зазначили, що українські захисники відбили атаки ворога.

Читайте також:
Евакуація з Вовчанська, Харківська область, 10 травня (Фото:REUTERS/Vyacheslav Madiyevskyy) У Білому домі допустили, що російські окупанти готуються до «масштабнішого» наступу на Харків

Також росіяни масово обстрілювали прикордонні населені пункти.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що російські війська почали нову хвилю контрнаступальних дій на цьому напрямку. Він також оголосив, що Україна перекине сили на Харківський напрямок.

Станом на вечір 10 травня у Генштабі повідомляли, що тривали бої за Стрілеччю, Пильну, Борисівку, Олійникове та Огірцеве в Харківській області. Також ЗСУ здійснювали контрудари в районі Липців і Вовчанська.

Читайте також: У Харківській області РФ «прощупує» нашу оборону, основні сили ще не задіяні — Третя штурмова

Наприкінці березня російське видання Медуза писало з посиланням на джерела у Кремлі про нібито плани диктатора Володимира Путіна захопити Харків.

Читайте також:
Військовослужбовці 14-ї ОМБр князь Роман Великий на позиціях поблизу Куп’янська, Харківська область, 19 липня 2023 року (Фото:REUTERS / Sofiia Gatilova) Наступ РФ на Харківщину: росіяни хочуть створити буферну зону, відтіснивши ЗСУ від кордону, та вже просунулися на кілометр — Reuters

Мер Харкова Ігор Терехов говорив про «певне хвилювання» щодо можливого нового наступу Росії на місто є, але зазначав, що ресурсів для цього у росіян недостатньо.

3 травня командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Павлюк заявив в інтерв'ю The Times, що, за даними спецслужб, у росіян справді є план захоплення Харкова або Сум.

Інститут вивчення війни на початку травня повідомляв, що армія країни-агресора передислокувала частину військ у Курську область і формує нове угруповання, імовірно, у рамках підготовки до масштабного наступу на Харків.

Редактор: Софія Лазарова Читати далі